ßßß Cookit - przepis na SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

nazwa

Wykonanie

Na surówkę z czerwonej kapusty jest pewnie wiele przepisów. Ja pochwalę się Wam moim. Przepis jest prosty i szybki. Taka suróweczka to wspaniały dodatek do klusek śląskich i zawijańców.
SKŁADNIKI
czerwona kapusta (przeważnie robię z połowy główki);
1 cebula;
1 jabłko;
natka pietruszki;
ok. 4 łyżek oleju;
1 łyżka cukru;
sól;
pieprz;
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
WYKONANIE
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka (ok.15min.). Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę kwasku. Kapustę wykładamy na sito. Do miski trzemy obrane jabłko, cebulę kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dorzucamy kapustę i przyprawy, do tej surówki dodajemy sporo cukru, wtedy smak jest idealny.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2012/12/surowka-z-czerwonej-kapusty.html