ßßß
SKŁADNIKINa ciasto:50 dag mąki pszennej;20 dag margaryny Palmy z Murzynkiem *20 dag cukru;2 jaja;2 łyżki miodu naturalnego;2 łyżeczki sody oczyszczonej;2 łyżki mleka.Na masę orzechową:20 dag orzechów włoskich grubo posiekanych;2 łyżki miodu;13 dag margaryny Palmy z Murzynkiem;10 dag cukru.Na krem:2 szkl. mleka;25 dag margaryny Palmy z Murzynkiem;¾ szkl. cukru;2 łyżeczki cukru wanilinowego;3 łyżki mąki ziemniaczanej;3 łyżki maki pszennej;2 żółtka.Dodatkowo:słoiczek kwaśniejszego dżemu.WYKONANIEPrzygotowanie ciasta.Mąkę przesiewamy. Dodajemy rozpuszczoną w mleku sodę oraz pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Jedną część wykładamy na blachę (ja użyłam blachy o rozmiarach 23x35 cm). Pieczemy w temperaturze 170 0 stopni do momentu zezłocenia się wierzchu. Drugą część ciasta pieczemy z masą orzechową.Przygotowanie masy orzechowej.Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i zesmażamy na złoty kolor. Gorącą masę kładziemy na drugą część ciasta. Pieczemy ok. 15 min do tzw. suchego patyczka.Przygotowanie kremu.Do kubeczka odlewamy 0,5 szklanki mleka, dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do gotującego mleka wlewamy masę mączno-żółtkową. Gotujemy do momentu, aż masa stanie się gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.Przekładanie ciasta.Pierwszy placek smarujemy dżemem, na to kładziemy krem budyniowy i przykrywamy ciastem z orzechami.*Polecam użyć PALMY Z MURZYNKIEM z Bielmaru jest to pełnotłusta margaryna, produkowana od 40 lat według tej samej receptury. Dodatek oleju palmowego wyróżnia ją na tle innych margaryn kulinarnych. Jego trwałość i odporność na wysokie temperatury decyduje o przydatności do pieczenia i smażenia. Palma z Murzynkiem nadaje ciastu pożądaną konsystencję i kruchość, zapewnia też dłuższą świeżość. Ważne jest też to, że nie znajdziemy w niej środków konserwujących, jak i cholesterolu.