Wykonanie
Chyba każdy je robi i lubi. Ja najczęściej podaję je z
dżemem albo z
cukrem, od czasu do czasu zaś z
białym serem.
SKŁADNIKI1 szkl.
mleka;1 szkl.
wody przegotowanej chłodnej lub mineralnej;2 szkl.
mąki pszennej;2-3
jajka;szczypta
soli;2 łyżki
oliwy;
WYKONANIEWszystkie składniki miksujemy. Ciasto odstawiamy na pół godzinki, aby
mąka napęczniała. Smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej
oliwą. Usmażone naleśniki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy robimy placuszki z
serkiem białym (rozgnieciony
ser,
żółtko,
cukier,
cynamon) musimy je jeszcze zasmażyć, albo na patelni, albo w żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Takie naleśniki proponuję polać
śmietaną (
śmietana,
cukier,
cynamon), są wtedy jeszcze lepsze :).