ßßß
 
            
         SKŁADNIKI1 szkl. mleka;1 szkl. wody przegotowanej chłodnej lub mineralnej;2 szkl. mąki pszennej;2-3 jajka;szczypta soli;2 łyżki oliwy;
SKŁADNIKI1 szkl. mleka;1 szkl. wody przegotowanej chłodnej lub mineralnej;2 szkl. mąki pszennej;2-3 jajka;szczypta soli;2 łyżki oliwy; WYKONANIEWszystkie składniki miksujemy. Ciasto odstawiamy na pół godzinki, aby mąka napęczniała. Smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą. Usmażone naleśniki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy robimy placuszki z serkiem białym (rozgnieciony ser, żółtko, cukier, cynamon) musimy je jeszcze zasmażyć, albo na patelni, albo w żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Takie naleśniki proponuję polać śmietaną (śmietana, cukier, cynamon), są wtedy jeszcze lepsze :).
WYKONANIEWszystkie składniki miksujemy. Ciasto odstawiamy na pół godzinki, aby mąka napęczniała. Smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą. Usmażone naleśniki układamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy robimy placuszki z serkiem białym (rozgnieciony ser, żółtko, cukier, cynamon) musimy je jeszcze zasmażyć, albo na patelni, albo w żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Takie naleśniki proponuję polać śmietaną (śmietana, cukier, cynamon), są wtedy jeszcze lepsze :).