Wykonanie
Jest to jedno z moich ulubionych ciast z
owocami. W zależności jakich użyjemy
owoców, smak będzie się zmieniał. Ja miałam świeże
owoce (
jabłko,
gruszka,
malina,
rabarbar) ale można użyć
owoców mrożonych lub z kompotu. Ciasto jest niesamowicie wilgotne i maślane, w smaku trochę przypominające drożdżowca. Wypróbujcie je, bo naprawdę warto.

SKŁADNIKI3 szkl.
mąki pszennej;1,5 szkl.
cukru;3 łyżeczki
proszku do pieczenia;0,75 paczki
margaryny lub
masła;0,75 szkl.
mleka zsiadłego lub
maślanki;3
jaja;
owoce;KRUSZONKA1 szkl.
maki;2-3 łyżki
cukru;ok. 7 dag
masła;
cukier wanilinowy;WYKONANIECałe
jaja ubijamy z
cukrem na puszysta masę, dodajemy
mleko (u mnie
maślanka). Następnie wsypujemy przesiana
mąkę z proszkiem. Na koniec dolewamy roztopioną, lekko schłodzoną
margarynę. Na wierzchu układamy
owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min.