Wykonanie



Na wspólne wirtualne śniadanie z Maria`n postanowiłyśmy zjeść coś
drożdżowego z
makiem i w dodatku w fajnym kształcie, żeby nie było nudno.Wieniec był strzałem w dziesiątkę, martwiłam się czy blender da radę makowi, ale dzielnie zastąpił maszynkę do mielenia. Do tego garść
bakali i jestem z
drożdżowym niebie. I ten zapach
skórki pomarańczowej... święta!Mój ukochany makowiec w mniejszej
śniadaniowej wersji.


Makowy wieniec drożdżowy/ 1 duża porcja lub 2 małeMasa makowa:50 g
maku10 g
orzechów laskowych, grubo posiekanych10 g
rodzynek, 10g
daktyli, 10g fig10 g smażonej
skórki pomarańczowej1/2jajka15g
mioduszczypta
cynamonu5g
cukruMak sparzyć wrzątkiem na sitku. Zmielić dwukrotnie lub za pomocą blendera. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Ciasto:100g
mąki pszennej10g świeżych
drożdży10g
masła10g
cukru50ml
mleka1 łyżka
serka homogenizowanego lub 1/2jajkaszczypta
soliCiepłe
mleko wymieszać z pokruszonymi
drożdżami,
cukrem,
mąką i odstawić na ok. 10minut.Do miski wsypać
mąkę, rozpuszczone
masło,
sól,
cukier,
serek i rozczyn. Zagnieść ciasto. Odstawić na 1h do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Lub włożyć na noc do lodówki, rano wyjąć i pozwolić ciastu się zagrzać do temperatury pokojowej.Ciasto rozwałkować tworząc prostokąt. Posmarować dokładnie masą
makową i zwinąć. Ciasto dokładnie skleić. Roladę rozciąć wzdłuż na pół ale nie do końca, zostawić kilka cm z jednej strony. Części spleść ze sobą w warkocz i zwinąć w wieniec.Posmarować resztką
jajka rozbełtanym z łyżką
mleka.Piec 25minut w180stopniach.