ßßß


Na wspólne wirtualne śniadanie z Maria`n postanowiłyśmy zjeść coś drożdżowego z makiem i w dodatku w fajnym kształcie, żeby nie było nudno.Wieniec był strzałem w dziesiątkę, martwiłam się czy blender da radę makowi, ale dzielnie zastąpił maszynkę do mielenia. Do tego garść bakali i jestem z drożdżowym niebie. I ten zapach skórki pomarańczowej... święta!Mój ukochany makowiec w mniejszej śniadaniowej wersji.
Makowy wieniec drożdżowy/ 1 duża porcja lub 2 małeMasa makowa:50 g maku10 g orzechów laskowych, grubo posiekanych10 g rodzynek, 10g daktyli, 10g fig10 g smażonej skórki pomarańczowej1/2jajka15g mioduszczypta cynamonu5g cukruMak sparzyć wrzątkiem na sitku. Zmielić dwukrotnie lub za pomocą blendera. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Ciasto:100g mąki pszennej10g świeżych drożdży10g masła10g cukru50ml mleka1 łyżka serka homogenizowanego lub 1/2jajkaszczypta soliCiepłe mleko wymieszać z pokruszonymi drożdżami, cukrem, mąką i odstawić na ok. 10minut.Do miski wsypać mąkę, rozpuszczone masło, sól, cukier, serek i rozczyn. Zagnieść ciasto. Odstawić na 1h do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Lub włożyć na noc do lodówki, rano wyjąć i pozwolić ciastu się zagrzać do temperatury pokojowej.Ciasto rozwałkować tworząc prostokąt. Posmarować dokładnie masą makową i zwinąć. Ciasto dokładnie skleić. Roladę rozciąć wzdłuż na pół ale nie do końca, zostawić kilka cm z jednej strony. Części spleść ze sobą w warkocz i zwinąć w wieniec.Posmarować resztką jajka rozbełtanym z łyżką mleka.Piec 25minut w180stopniach.