ßßß Cookit - przepis na Aloo dum

Aloo dum

nazwa

Wykonanie

Kuchnia kaszmirska. Ziemniaki smażone, a następnie gotowane na małym ogniu. Do tego pomidory i twaróg. Bardzo ważna jest tutaj również gama przypraw, które wzajemnie się uzupełniają tworząc na prawdę pyszne danie.
Danie świetnie nadaje się dla bezglutenowców .
Gotowane w wirtualnej kuchni z
Bartoldzikiem i
Maggie
4 małe ziemniaki
2 łyżki oliwy z oliwek < ghee w oryginale >
1/2 pomidorów z puszki
1/2 szklanki wody
100g twarogu
1 cebula
mieszanka przypraw chilli, kardamonu, cynamonu, garam masal, soli, pieprzu, imbiru>
Ziemniaki obrać i nakłuć widelcem. Rozgrzać oliwę. Ziemniaki obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni zrumienić cebulkę. Dodać pomidory, wodę i przyprawy. Gotować 2 minuty.
Dodać ziemniaki, gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 20min.
Dodać tawróg i dokładnie wymieszać. Jeszcze chwilę potrzymać na palniku.
Smacznego
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2013/11/aloo-dum.html