ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie - klasyka gatunku

Pierogi ruskie - klasyka gatunku

nazwa

Wykonanie

Kto nie lubi pierogów? Ja uwielbiam w każdej postaci. Robiłam już dużo różnych wersji tego dania. Zmieniałam farsz i rodzaj mąki. Ale teraz przedstawiam Wam klasyczną wersję.
Składniki:
farsz
ok. 2 kg ziemniaków
300 g twarogu
3 cebule
sól, pieprz
ciasto:
600 g mąki tortowej
szklanka gorącej wody
szczypta soli
Wykonanie:
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ubijam na puree i odstawiam do ostygnięcia. Cebulkę kroję w małą kostkę i podsmażam na oleju.Dodaję do ostudzonych ziemniaków.Dodaję pokruszony twaróg.Doprawiam solą i pieprzem.
Ciasto można zrobić na dwa sposoby. Ręcznie lub w melakserze. Ja jednak wolę ręcznie bo cały czas mam pod kontrolą konsystencję ciasta. Mąkę wysypuję na stolnicę. Dodaję szczyptę soli. Dolewam partiami wodę (musi być gorąca) i mieszam ciasto. Musi być dość wilgotne i elastyczne, wtedy łatwiej później będzie się kleiło.
Ciasto wałkuję na blacie. Szklanką wykrawam kółka. Dodaje farsz łyżeczką i sklejam brzegi.
Pierogi gotuję w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia. I gotowe :) pyszne :)
Źródło:http://krainaroznychsmakow.blogspot.com/2015/02/pierogi-ruskie-klasyk-gatunku.html