ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne ruskie pierogi, najlepsze pierogi jakie istnieją ;-) do mniej niż dwudziestu nie ma co siadać ;-)
Składniki:
podam Wam nasze dzisiejsze proporcje ale było tego dużo bo ok. 2 misek szklanych
twaróg (ok. 1 kg)
ziemniaki (ok. 1 kg)
sól i pieprz
mąka np. koszalińska (około 1 kg)
szklanka wody
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy aż będą miękkie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia, chowamy do lodówki (najlepiej zrobić to wieczorem, żeby ziemniaki chłodziły się całą noc), skręcamy w maszynce do mielenia, mieszamy z twarogiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Szykujemy sobie stolnicę wysypujemy mąkę w środku robimy gniazdko i wlewamy trochę wody oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto najpierw nożem, a później już rękami dodajemy co chwilę wodę, aż zużyjemy całą szklankę. Zagniatamy do momentu aż ciasto zrobi się sprężyste i gładkie, Wtedy odkrawamy po kawałku formujemy wałki kroimy na kawałki 1 cm, podsypujemy wałkiem na ładne okrągłe placki i nadziewamy naszym twarogiem z ziemniakami, gdy zrobimy już połowę pierogów, nastawiamy do gotowania garnek z osoloną! wodą do której dodajemy łyżkę oleju (np. rzepakowego) gdy zacznie wrzeć wrzucamy pierogi, od momentu wypłynięcia gotujemy 3 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową, wrzucamy do szklanej miski i polewamy tłuszczem (aby się nie posklejały). Podajemy np. ze skwarkami z boczku i smażoną cebulką. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/02/pierogi-ruskie.html