ßßß Cookit - przepis na Gryczane słodkie kruche calzone z twarożkiem bananowym

Gryczane słodkie kruche calzone z twarożkiem bananowym

nazwa

Wykonanie

Bardzo nie fotogeniczne, ale jakże smaczne i pożywne śniadanie.
Pieczone wraz z Sylwią . Kolejna odsłona naszego wspólnego gotowania. Pamiętacie awokado ? A cobbler ? I nie zapominajmy o angielskich muffinach.
Sylwia zaproponowała drożdże, a ja calzone na słodko. Reszta należała już do każdej osobno.
Ja pozostając przy eksperymentach z dietą bezglutenową wykorzystałam mąkę gryczaną co uczyniło moje calzone bardzo kruchym. W trakcie pieczenia popękało i nie prezentowało się zbyt dobrze, ale smak wynagradzał.
60g mąki gryczanej
15g drożdży
1/2 łyżeczki cukru
50ml ciepłego mleka
szczypta soli
1 łyżeczka oliwy
100g twarogu
50g ricotty
1/2 banana
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka rodzynek
1 łyżka orzechów
1 łyżka miodu/ksylitolu
Z drożdży, ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn i odstawić na 10min. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże. Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Banana rozgnieść wymieszać z bakaliami i twarogiem, dosłodzić.
Ciasto wyrobić jeszcze raz, rozwałkować. Nałożyć farsz, zostawiając ok. 1 cm brzegu. Ciasto zgiąć i zlepić brzegi.
Piec 20min w 200stopniach.
.
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2013/10/gryczane-sodkie-kruche-calzone-z.html