ßßß Cookit - przepis na Buraki marynowane

Buraki marynowane

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
budyń czekoladowy 8 sztuk
rozmaryn według uznania
cytryna 1 sztuk
sorbet cytrynowy 1 sztuk
ocet biały 1 szklanek
ocet słodowy 1 szklanek
cukier puder 0.5 szklanek
Wykonanie:
Buraki wrzucić do dużego garnka wypełnionego wrzącą wodą i gotować 20 minut, aż będą miękkie. Odcedzić i zostawić do wystygnięcia, po czym obrać z łupiny.Pokroić buraki w plasterki i ułożyć warstawmi w dużym słoju, umytym i wygrzanym w wysokiej temepraturze (najlepiej w piekarniku), przekładając gałązkami z rozmarynu i cienkimi plasterkami z cytryny i skórką z pomarańczy. Pozostawić 2 cm wolnego miejsca od krawędzi słoika. Wymieszać w garnku ocet biały ze słodowym oraz z szklanką cukru pudru. Podgrzać miksturę na małym ogniu tak by cukier rozpuścił się a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odstawić do wystygnięcia po czym zalać buraki w słoiku. Słój następnie zakręcić i przechowywać w chłodnym oraz zaciemnionym miejscu.
Uwagi:
Rozmaryn w gałązce
Przetwory weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1042/Buraki-marynowane