Czy wy też dopiero wieczorem znajdujecie czas żeby spokojnie usiąść i kubkiemherbaty i zastanowić się nad całym dniem? Ja ostatnio tak właśnie mam. Niby nic do zrobienia, ale jednak...Oto kolejny wielkanocny wypiek. Jeden z dwóch serników goszczących na moim stole. Z maminego przepisu. Pyszny... wilgotny... każdy się nim zachwyca. Zdecydowanie polecam wszystkim sernikożercom.ciasto2 szklanki mąki1 szklanka cukru3 jajka2 łyżki kakao1 szklanka mleka1.5 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 kostki margaryny2 łyżki dżemu wiśniowegomasa serowa1.5kg sera1.5 szklanki cukru1 budyń śmietankowy1 kostka margaryny9 jajkaŻółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Mąkę zmieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. Do żółtek dodać dżem, a później na przemian mąkę z mlekiem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Pieczemy 40min w 180stopniachMargarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać ser i budyń. Na koniec ubite białka.Ciasto pokroić w paseczki i kłaść na przemian ciasto i ser. Wychodzą dwa piętra. Piec 60min w 180stopniachSmacznego