Wykonanie
Siedzę sobię z gorącą
herbatką pod kocykiem i użalam się nad pogodą :( Jest okropna! Wieje, pada i jest pochmurnie!! A mój nastrój leży wtedy...Ale na poprawę humoru mam muffiny!! Tzn. już nie mam bo zostały wszystkie zjedzone hihiDlugo zastanawiałam się nad tym jakie upiec... czekoladowe? owocowe? hmmm... w końcu postawiłam na
Orzechy!! Tak, bo ostatnio bardzo je lubię :D Może i są kaloryczne, ale są bardzo zdrowe! Są to tłuszcze zdrowe i powinniśmy jeść ich jak najwięcej...Muffiny mimo małej ilości tłuszczu są mięciutkie i nie są suche...

Muffiny
orzechowe1 szkl
mąki pszennej pełnoziarnistej0.5 szkl
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia0.5 łyżeczki
sody1/2 szkl
cukru1 łyżka
oliwy1/2 szkl
maślanki naturalnej1/3 szkl
wody1/3 szkl
mleka3 łyżki
rodzynek1/3 szkl
orzechów włoskich1
jajko
Such składniki wymieszać w jednej misce.
Jajko roztrzepać (połaćzyć
białko z
żółtkiem) i dodać resztę mokrych składników.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem i pochwili wylać na sitko. Dodać do suchych składników,
orzecho połamać na mniejsze części i również dodać do suchych składników. Połączyć mokre składniki z suchymi i drewnianą łyżką delikatnie połączyć składniki! Nie musi to być bardzo dokładnie.Masę wlewać do foremek. Myślę, że z tej porcji wyjdzie 12 muffinów. Ja zrobiłam 12 zwykłych i 3 motylki, ale nalewałam za mało masy. I wyszły mi takie średniej wielkości, tzn nastęnym razem
będę wiedziałą, że można nalać trochę więcej masy.Wstawiać do nagrzanego piekarnika na 20-25min. Temp 180 stopni.Smacznego

