Wykonanie
Moje córki lubią zapiekanki, więc pomyślałam że przemycę im
brukselkę ale nie udało się :) wszystko z zapiekanki zostało zjedzone oprócz
brukselki. :)

Składniki:4 średnie
ziemniaki400 g
brukselki4
pieczarki2-3 łyżki
kukurydzy5 plastrów z
piersi indyka2
jajka2 łyżki
majonezu2 łyżki
śmietanyłyżka startego
masłaprzyprawy do ziemniaków, drobiu,
sól,
pieprz, kucharek
Brukselkę obgotowujemy 5 minut z odrobiną
soli,
cukru i kwasku
cytrynowego.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, na dno układamy oskrobane, pokrojone w kawałki
ziemniaki, które posypujemy
przyprawą do ziemniaków.Następnie układamy
pieczarki pokrojone w pół plasterki, posypujemy
kukurydzą i wykładamy
brukselkę.

Ubijamy
jajka ze
śmietaną i
majonezem dodajemy łyżeczkę kucharka i wylewamy na
brukselkę.Na wierzch układamy rozbite i obsypane
przyprawą do drobiu plastry z
indyka, na które posypujemy
masło.Wstawiamy do piekarnika przykrywając pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy ponad godzinę w 180 * sprawdzamy widelcem czy
mięso i
ziemniaki są miękkie.