Wykonanie
Smaczne danie obiadowe, a po podgrzaniu jeszcze lepsze.

Składniki:10
ziemniaków średnichpół szklanki
mąki pszennejpół szklanki
mąki ziemniaczanej2
żółtkałyżeczka
przyprawy do ziemniakówfarsz:250 g
kapusty kiszonej200 g
pieczarek2 łyżki
smalcu2
cebule1
jajko1 łyżka
mąki pszennejprzyprawy do smaku,
sól,
pieprz,
majeranek, kucharek,
czosnek granulowany
olej do smażenia
Ziemniaki skrobiemy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Jak wystygną przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do
mięsa,( u mnie było całe naczynie litrowe) dodajemy obie
mąki,
żółtka i
przyprawy, mieszamy u mnie wyszło bardzo kleiste ciasto ale jak bym dała więcej
mąki to wyszły by twarde pierogi. Nabierałam łyżką ciasto, wykładałam na dobrze obsypaną
mąką stolnicę, rozklepałam na placek nakładałam farsz i składałam.

Farsz.
Kapustę obgotowałam, odcisnęłam i drobno zsiekałam,
cebulkę pokroiłam w kostkę podsmażyłam na
smalcu, dodałam starte na tarce
pieczarki i
kapustę chwilę wszystko podsmażyłam. Gdy wystygło dodałam
jajko,
mąkę i
przyprawy.Zrobione pierogi smażyłam na
oleju, na złoty kolor z obu stron. Usmażone pierogi jeszcze zapiekłam w piekarniku przez 5 minut by doszły.SMACZNEGO

