Wykonanie
Ach te
wiśnie, trochę
konfitur,
soków już zrobione. A dziś to ciasto.

Składniki:
biszkopt z 4
jajek:4
jajka6 łyżek
cukru kryształu6 łyżek
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniadodatki:
wiśnie wydrylowane (około 2 szklanek)1 łyżeczka
żelatynypuszka
brzoskwiń w lekkim
syropiebudyń waniliowy na 3/4 litra
mleka200 g
masła lub
margaryny2-3 łyżki
cukru do masy2
galaretki brzoskwiniowe lub inneNa
biszkopt ubijamy na sztywno
białka, dosypując
cukier, następnie dodajemy
żółtka, mieszamy, oraz
mąkę,
proszek do pieczenia. Wylewamy
biszkopt to prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut w 180 stopniach, do tak zwanego suchego patyczka.

Odsączamy
brzoskwinie z soku, uzupełniamy sok
wodą by było pół litry płynu. W pół szklanki soku rozprowadzamy
budyń z 2-3 łyżkami
cukru do smaku, a resztę gotujemy. Wlewamy rozmieszany
budyń do gotującego się soku i mieszamy . Odstawiamy do wystygnięcia. Łyżeczkę
żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i zalewamy nią wydrylowane
wiśnie by nasiąkły, często mieszamy.Możemy rozpuścić
galaretki według przepisu na opakowaniu, ja troszkę zmniejszyłam ilość
wody by szybciej zastygły, a i miałam dwie różne
galaretki brzoskwiniową i
agrestową.Gdy
budyń jest wystudzony dodaję do niego utarte
masło i ucieram nadal na gładką masę.Na koniec dodaję odsączone z
żelatyny wiśnie (nie zdążyła się zsiąść) i delikatnie mieszam. Wykładam na
biszkopt masę, układam pokrojone na mniejsze części
brzoskwinie i wciskam je w masę, następnie zalewam je tężejącą
galaretką. Wstawiamy do lodówki by dobrze się schłodziło iSMACZNEGO
