Wykonanie
Następne bułeczki
śniadaniowe.
Ciasto drożdżowe jest tak wdzięcznym
ciastem, że można co troszkę wymyślać nowe bułeczki, i na pewno się nie znudzą.

Składniki:1/3 kostki
drożdży ok. 35 g1/3 kostki
margaryny ok. 85 g roztopionej150 ml ciepłego
mleka3
żółtkapół szklanki
cukru3 szklanki
mąki pszennejszczypta
solidodatkowo
brzoskwinie z puszki
mrożone truskawki1
jajko3 łyżki
kaszy mannypolewa czekoladowa
Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę
cukru i
mąki, wlać ciepłe lecz nie gorące
mleko, dobrze wymieszać, poczekać by ruszył zaczyn.Do podrośniętego zaczynu dodać
żółtka,
cukier, stopioną
margarynę,
mąkę i szczyptę
soli.Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, czekamy by wyrosło.Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę oddzielnie wałkujemy na cienki, prostokątny placek. Dzielimy na prostokąty o
boku 10x14 cm, na każdy nakładamy cząstki
brzoskwiń (u mnie połówkę podzieliłam na 3 części), obtoczone w
kaszy mannie. Dookoła
brzoskwiń smarujemy ciasto rozbełtanym
jajkiem by nam się lepiej skleiło. Zawijamy
brzoskwinię ciastem tworząc kształt
cukierka, nadcinamy końce nożykiem.Wkładamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy na złoty kolor.Z następną częścią ciasta robimy tak samo, możemy dać w środek zamrożone
truskawki, lub cząstki
jabłka posypane
cynamonem.Po upieczeniu możemy polać lukrem lub roztopioną
czekoladą.SMACZNEGO

