Wykonanie
Pyszne, puszyste,
drożdżowe, nadziane bułeczki idealne na śniadanko.

Składniki:
ciasto drożdżowe:20 g
drożdży świeżych100 ml
mleka ciepłego1 łyżeczka
cukru50 ml
oleju1
jajkopół łyżeczki
soli250 g
mąki pszennej3
parówki100 g
sera żółtegopapryka ostra,
zioła prowansalskie1
jajko do posmarowania

Do rozkruszonych
drożdży dodajemy ciepłe
mleko,
cukier, łyżkę
mąki, mieszamy i czekamy by ruszyły. Po 10 minutach dodajemy
sól,
olej,
jajko, i
mąkę wyrabiamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut by troszkę podrosło.Wałkujemy na prostokąt, smarujemy całość
jajkiem. Po bokach układamy
parówki i posypujemy
startym serem, który delikatnie oprószamy
papryką mieloną i
ziołami.

Zwijamy ciasto do siebie w dwa rulony, połączenie możemy posmarować
jajkiem by nam ładnie się skleiło.

Kroimy nasz rulon w paski, u mnie wyszło 15 bułeczek, układamy na papierze do pieczenia.Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor w 180 stopniach.Podajemy z
majonezem,
ketchupem, ulubionymi sosami, posypane
cebulą prażoną.SMACZNEGO
