Wykonanie
Dzisiaj proponuję świderki drobiowe lekko słodkie z
serowym słonym sosem i buchtami.

Składniki:
pierś z kurczaka 40 dagmarynata do
kurczaka: łyżka
miodu płynnegołyżka
musztardy1 ząbek
czosnku4 łyżki
oliwyłyżka przypraw prowansalskich
papryka ostra, słodka,
sól,
pieprzmąka do obtaczania
olej do smażeniasos
serowy:250 ml
śmietanki 30 %
kostka rosołowa100 g
sera żółtegobuchty
Miód rozcieramy z przeciśniętym
czosnkiem,
musztardą,
przyprawami i
oliwą.
Piersi z kurczaka kroimy na cieniutkie podłużne paski, wkładamy do zaprawy , dokładnie mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.W tym czasie należy przemieszać
mięsko.Na głębokiej patelni rozgrzewamy
olej.
Mięso wyjmujemy z marynaty, lekko odsączamy i obtaczamy w
mące (nadmiar
mąki strząsamy), wrzucamy na gorący
olej i smażymy kilka minut. Zrumienione wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na papierze.Przygotowujemy sos, na patelni rozgrzewamy
śmietankę, krusząc
kostkę rosołową, jak już pomalutku się gotuje dodajemy
starty ser i na wolnym ogniu, delikatnie mieszając gotujemy, aż składniki się rozpuszczą.Nasze świderki podajemy z takim sosem lub innym na przykład tatarskim.Ja podałam z buchtami i
sałatą.
