Wykonanie
Jest kubuś,
shrek, fiona i inni, jest i mój ananasek:)
Składniki:
biszkopt z 3
jajekpuszka
ananasów w syropiepół litra
nektaru lub
soku z ananasabudyń śmietankowy na 3/4 litra
mleka250 ml
śmietanki tortowej 36%
galaretka pina colada lub ananasowa2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
żelatynyPieczemy
biszkopt z 3 małych
jajek,
białka ubijamy na sztywno z 4 łyżkami
cukru, dodajemy
żółtka, 4 łyżki
mąki pół łyżeczki
proszku do pieczenia, pieczemy
biszkopt, na 26 centymetrowej tortownicy. Nie podawałam w składnikach przepisu na
biszkopt bo każdy ma swój wypróbowany.Gotujemy
nektar lub
sok ananasowy, odlewając trochę by rozmieszać proszek budyniowy.Lekko przestudzony wykładamy na
biszkopt.Rozpuszczamy
galaretkę pina colada lub
ananasową w pół szklance gorącej
wody i odstawiamy do przestudzenia.
Odsączamy nasze
ananasy z puszki. Zalewę z nich gotujemy, uzupełniając
wodą by było pół litra płynu dodając 2 łyżki
cukru.Do
żelatyny dodajemy 2 łyżki zimnej
wody, jak napęcznieje wlewamy naszą gorącą zalewę i dobrze mieszamy. Wkładamy do tego
ananasy, by trochę nasiąkły tą
galaretką odstawiamy by powoli tężała -to jest ostatnia warstwa naszego ciasta.Wyciągamy po 10 minutach
ananasy z naszej zalewy i układamy na soku budyniowym.
Jak nasza
galaretka ta rozpuszczona w połowie szklanki
wody jest chłodna, ubijamy
śmietankę tortową, wlewając powoli naszą
galaretkę. Wykładamy na poukładane
ananasy, wstawiamy do lodówki by stężało.Gdy nasza
galaretka z zalewy już zastygła, miksujemy ją robotem tworząc taką piankę, którą wykładamy na nasze ciasto.