ßßß
Składniki :blaszka 25x36 cmPrzepis na biszkopt http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/05/biszkopt-ktory-zawsze-sie-udaje.htmlMasa I :500 ml śmietanki 30 % lub 36 %4 opakowania niebieskiej galaretkiniebieski barwnik spożywczy - niekoniecznieMasa II :250 ml śmietany 30 % lub 36%3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatynyOpis wykonania :1. Przygotować biszkopt wg. podanego przepisu , przekroić na dwie części , nasączyć herbatą wymieszaną z łyżeczką miodu i niewielką ilością soku z cytryny.2. Trzy galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, wylewamy do małej blaszki na ciasto by stężała, kroimy w kostkę.Czwarta galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy by galaretka lekko stężała.Jeżeli chcemy mieć piękny odcień niebieskiego, przy galaretce wyjdzie słabiutki kolor dodajemy niewielką ilość barwika do ubitej śmietany . Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy pokrojona galaretkę delikatnie mieszamy.Masę wylewamy na ciasto i przykrywamy drugim plackiem.3. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder delikatnie mieszamy. Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody by napęczniała. Rozpuszczamy w 30 ml gorącej wody, następnie do żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany mieszamy i wlewamy do pozostałej śmietany , delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy kokosem :).
