Wykonanie
Pyszny i bardzo niebieski :). Kolejny
plan wykonany ciasto Smerfuś już dawno postanowiłam go wypróbować i w końcu przyszedł na nie czas :). Polecam zaskoczy niejednego domownika .
Składniki :blaszka 25x36 cmPrzepis na
biszkopt http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/05/biszkopt-ktory-zawsze-sie-udaje.htmlMasa I :500 ml
śmietanki 30 % lub 36 %4 opakowania niebieskiej
galaretkiniebieski
barwnik spożywczy - niekoniecznieMasa II :250 ml
śmietany 30 % lub 36%3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatynyOpis wykonania :1. Przygotować
biszkopt wg. podanego przepisu , przekroić na dwie części , nasączyć
herbatą wymieszaną z łyżeczką
miodu i niewielką ilością
soku z cytryny.2. Trzy
galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, wylewamy do małej blaszki na ciasto by stężała, kroimy w kostkę.Czwarta
galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki gorącej
wody i odstawiamy by
galaretka lekko stężała.Jeżeli chcemy
mieć piękny odcień niebieskiego, przy
galaretce wyjdzie słabiutki kolor dodajemy niewielką ilość barwika do ubitej
śmietany .
Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy pokrojona
galaretkę delikatnie mieszamy.Masę wylewamy na ciasto i przykrywamy drugim plackiem.3.
Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy
cukier puder delikatnie mieszamy.
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej
wody by napęczniała. Rozpuszczamy w 30 ml gorącej
wody, następnie do
żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej
śmietany mieszamy i wlewamy do pozostałej
śmietany , delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na wierzch ciasta i posypujemy
kokosem :).