Wykonanie
Choć może nietypowy, to był mój pierwszy mazurek. I dobry był, duuuużo
bakalii, kwiatki takie krzywe, yum.

Źródło.Na ciasto:50 dkg
mąki ( w tym 10 - 15 dkg
maki kukurydzianej )15 dkg
cukru pudru25 dkg margaryny/
masłałyżeczka
proszku do pieczeniatorebka
cukru waniliowego4
żółtka2 łyżki
kakaoDo przełożenia:4
białka10 - 12 dkg
cukru pudruok 15 - 20 dkg posiekanych
orzechów włoskichpół małego opakowania
płatków migdałowychpół małego opakowania
rodzynekpowidło śliwkowe ( ok pół słoiczka )
polewa czekoladowa (lub lukier/
czekolada )Sposób wykonania:Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać 2 łyżki
kakao. Dwie części, w tym
kakaową włożyć na chwilę do zamrażalnika, a trzecią część ( troszeczkę większą od pozostałych) rozwałkować i wyłożyć nią formę wyłożoną papierem do wypiekówZ
białek i
cukru pudru ubić sztywną pianęNa rozwałkowanym jasnym cieście rozsmarować powidło. Wylać połowę piany i równomiernie rozprowadzić, a następnie posypać ja
orzechami,
płatkami migdałowymi i
rodzynkamiNa
bakalie zetrzeć ciasto
kakaowe na tarce o grubych oczkach. Następnie wyłożyć resztę piany z
białek i rozprowadzić, a na nią zetrzeć ciasto jasne lub, tak jak zrobiłam ja, rozwałkować ciasto jasne, powycinać z niego kwiatki itp. i wyłożyć na pianę.Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w 180 stopniachPo upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić i udekorować np
polewą czekoladową bądź lukrem.