ßßß
Źródło.Na ciasto:50 dkg mąki ( w tym 10 - 15 dkg maki kukurydzianej )15 dkg cukru pudru25 dkg margaryny/ masłałyżeczka proszku do pieczeniatorebka cukru waniliowego4 żółtka2 łyżki kakaoDo przełożenia:4 białka10 - 12 dkg cukru pudruok 15 - 20 dkg posiekanych orzechów włoskichpół małego opakowania płatków migdałowychpół małego opakowania rodzynekpowidło śliwkowe ( ok pół słoiczka )polewa czekoladowa (lub lukier/ czekolada )Sposób wykonania:Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić na 3 części, do jednej dodać 2 łyżki kakao. Dwie części, w tym kakaową włożyć na chwilę do zamrażalnika, a trzecią część ( troszeczkę większą od pozostałych) rozwałkować i wyłożyć nią formę wyłożoną papierem do wypiekówZ białek i cukru pudru ubić sztywną pianęNa rozwałkowanym jasnym cieście rozsmarować powidło. Wylać połowę piany i równomiernie rozprowadzić, a następnie posypać ja orzechami, płatkami migdałowymi i rodzynkamiNa bakalie zetrzeć ciasto kakaowe na tarce o grubych oczkach. Następnie wyłożyć resztę piany z białek i rozprowadzić, a na nią zetrzeć ciasto jasne lub, tak jak zrobiłam ja, rozwałkować ciasto jasne, powycinać z niego kwiatki itp. i wyłożyć na pianę.Mazurek wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w 180 stopniachPo upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić i udekorować np polewą czekoladową bądź lukrem.