Wykonanie
Słodycze swoją
drogą, a oprócz nich takie zawijańce
szpinakowe z okazji urodzin to też dobry pomysł, do tego czerwony barszczyk i wszyscy są zadowoleni. Może wyszły trochę koślawo, ale były pyszne.W tym roku urodziny miałam x 2!Cytuję za źródłem :SKŁADNIKI (na ok. 26 sztuk): na zaczyn:* 40 g świeżych
drożdży* 1 łyżeczka
cukru* 1 łyżka
mąki* 100 ml letniego
mleka na ciasto:* 700 g
mąki* 1 łyżeczka
soli* 1 łyżeczka
czosnku (
przyprawy w proszku)* 1 łyżka
ziół prowansalskich lub innych mieszanych* 200 ml letniego
mleka* 2
jajka (o temp. pokojowej)* 100 g
masła na farsz:* 400 g
mrożonego szpinaku w liściach (nie w papce)* około 250 g
sera feta*
czosnekPodgrzać nieco
mleko (w
sumie 300 ml), by było ciepłe, ale nie gorące. Odlać z niego 100 ml (będzie nam potrzebne do zaczynu), a do reszty dodać
masło, by się w nim rozpuściło.Zrobić zaczyn. Pokruszyć
drożdże do jakieś mniejszej miski, dodać
cukier i 1 łyżkę
mąki oraz 100 ml letniego
mleka. Dobrze wszystko wymieszać i zostawić w jakimś ciepłym miejscu na około 15 minut do wyrośnięcia.Do dużej miski przesiać
mąkę.Do
mąki dodać
sól,
czosnek i
zioła. Wymieszać. Następnie dodać
jajka,
mleko z rozpuszczonym w nim
masłem i przygotowany zaczyn. Wszystko wyrobić na jednolite i gładkie ciasto.Z ciasta uformować kulę i przełożyć do jakieś innej, czystej, dużej i wysmarowanej lekko
olejem miski. Przykryć od góry czystym kuchennym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia.
Szpinak podgrzać na małym ogniu by się całkowicie rozmroził i by odparowała z niego
woda.Nagrzać piekarnik do 180°C (termoobieg)/ 200°C (piekarnik bez termoobiegu).Gdy ciasto podwoi już swoją objętość, wyciągnąć je z miski i podzielić na dwie części. Daną część rozwałkować na kształt podłużnego prostokąta. Na ciasto wyłożyć część
szpinaku, posypać
czosnkiem, a następnie pokruszyć na to
ser. Prostokąt ciasta zwinąć w roladę i pokroić
ostrym nożem na plasterki grubości około 2 - 3 centymetrów. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Pamiętać o zachowaniu odstępów, bowiem bułeczki urosną jeszcze w trakcie pieczenia.W ten sam sposób przygotować ślimaczki z drugiej połowy ciasta i farszu.Blaszki ze ślimaczkami wkładać do nagrzanego piekarnika i piec po około 15 - 20 minut.
