Owsiany, pieczony placek bananowy. Bardzo prosty w wykonaniu. Stanowi wspaniały pomysł na pożywne śniadanie. Takie placki jadam bardzo często. Przepyszny z serkiem wiejskim i dżemem.płatki owsiane 80g2 jajka2 białka2 banany1/2 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (użyłam bezglutenowego)1/2 płaskiej łyżeczki cynamonugałka muszkatołowa5 suszonych daktyliPłatki zalewamy wrzątkiem i pod przykryciem trzymamy około 10 minut.W blenderze umieszczamy białka, jajka i pokrojone banany. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę gałki muszkatołowej i blendujemy jeszcze chwilkę.Jeśli płatki nie wchłonęły całej wody to należy ją odlać. Płatki przekładamy do blendera i całą masę miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy pokrojone daktyle i dokładnie mieszamy (nie blendujemy). Oprócz daktyli można oczywiście dodać inne bakalie.Masę przekładamy do formy do pieczenia. By ciasto nie przywarło formę spryskałam olejem beztłuszczowym w spray'u firmy Berkley&Jensen.Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.Przepis na dwie porcje.