mięso wołowe mielone na tatar 1kg1 jajko1 pomidor1 czerwona cebula1 cukrowa cebula8 liści sałatyczarne oliwki2 zielone ogórkimusztarda francuskajogurt naturalnykoncentrat pomidorowy1 łyżka mąki gryczanejsólpieprzPierwszym krokiem jest przygotowanie kotletów do burgerów.W dużej misce dokładnie mieszam mięso mielone, drobno pokrojoną cebulę cukrową, łyżkę mąki gryczanej, jajko, sólpieprz. Formułuję 8 płaskich kotletów.Kotleciki smażę na teflonowej patelni przez około 2 minuty po czym przewracam je na druga stronę i powtarzam czynność. Robię tak do momentu aż nie będzie się z nich sączył żaden płyn (uwaga by ich nie przypalić).Następnym krokiem jest pokrojenie warzyw(pokroiliśmy je w plasterki) i przygotowanie sosu.Jedynym sosem jaki użyliśmy był wymieszany w szklance jogurt naturalny z łyżeczką koncentratu pomidorowego. Szybko i smacznie.Gdy już wszystko przygotowane zaczynamy szykować burgery.Bułki kroimy na pół i podpiekamy chwilę w piekarniku (można i bez, ale ja osobiście lubię jak bułeczki są ciepłe i lekko chrupiące).Na spód (dolna połówka bułki) kładziemy liść sałaty (nasze zgięliśmy na pół by zbyt nie wystawały ponad bułeczkę). Następnie układamy kotleta (przed można nałożyć też sos jogurtowo-pomidorowy), a na to 1-2 plasterki pomidora, cebula, ogórek, oliwki. Jeśli nie daliśmy sosu jogurtowo-pomidorowego przed kotletem to nakładamy go na warzywa. Ewentualnie na sam koniec można dodać musztardę francuską. Przykrywamy druga połówką bułeczki.HealthyBurger gotowy do jedzenia :)