ßßß Cookit - przepis na HealthyBurgery

HealthyBurgery

nazwa

Wykonanie

mięso wołowe mielone na tatar 1kg
1 jajko
1 pomidor
1 czerwona cebula
1 cukrowa cebula
8 liści sałaty
czarne oliwki
2 zielone ogórki
musztarda francuska
jogurt naturalny
koncentrat pomidorowy
1 łyżka mąki gryczanej
sól
pieprz
Pierwszym krokiem jest przygotowanie kotletów do burgerów.
W dużej misce dokładnie mieszam mięso mielone, drobno pokrojoną cebulę cukrową, łyżkę mąki gryczanej, jajko, sól pieprz. Formułuję 8 płaskich kotletów.
Kotleciki smażę na teflonowej patelni przez około 2 minuty po czym przewracam je na druga stronę i powtarzam czynność. Robię tak do momentu aż nie będzie się z nich sączył żaden płyn (uwaga by ich nie przypalić).
Następnym krokiem jest pokrojenie warzyw(pokroiliśmy je w plasterki) i przygotowanie sosu.
Jedynym sosem jaki użyliśmy był wymieszany w szklance jogurt naturalny z łyżeczką koncentratu pomidorowego. Szybko i smacznie.
Gdy już wszystko przygotowane zaczynamy szykować burgery.
Bułki kroimy na pół i podpiekamy chwilę w piekarniku (można i bez, ale ja osobiście lubię jak bułeczki są ciepłe i lekko chrupiące).
Na spód (dolna połówka bułki) kładziemy liść sałaty (nasze zgięliśmy na pół by zbyt nie wystawały ponad bułeczkę). Następnie układamy kotleta (przed można nałożyć też sos jogurtowo-pomidorowy), a na to 1-2 plasterki pomidora, cebula, ogórek, oliwki. Jeśli nie daliśmy sosu jogurtowo-pomidorowego przed kotletem to nakładamy go na warzywa. Ewentualnie na sam koniec można dodać musztardę francuską. Przykrywamy druga połówką bułeczki.
HealthyBurger gotowy do jedzenia :)
Źródło:http://amozebyciasteczko.blogspot.com/2014/08/healthyburgery.html