ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z pieczonych pomidorów

Zupa krem z pieczonych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu stwierdziłam, ze codziennie będę jeść jakąś zupę. Bo to zdrowe, dietetyczne i można naraz dużo zrobić, zawekować, przez co zawsze jest w lodówce. Tylko wyciągam z lodówki, podgrzewam i gotowe. Idealne na obiad, jak i kolację. Poniżej propozycja pysznej pomidorowej.
pomidory 1kg
2 małe cebule
2 średnie marchewki
gęsty jogurt naturalny 150g
4 ząbki czosnku
4 małe ziemniaki
woda 700ml
kostka rosołowa (użyłam wersji bez soli i glutaminianu sodu)
oliwa z oliwek
pieprz
Pomidory kroimy na trzy plastry, kładziemy płasko na blaszce wyłożonej folią aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie podsmażamy na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i jeszcze chwilę smażymy (aż się przyrumieni).
Do gotującej się wody wrzucamy kostkę rosołową i pokrojone ziemniaki. Po 5 minutach dodajemy cebulę z marchewką. Gotujemy do miękkości (ok. 20min).
Dodajemy pokrojony czosnek oraz podpieczone pomidory i gotujemy kolejne 25 minut.
Po tym czasie wyłączamy gaz, dodajemy pieprz, jogurt i blendujemy.
Podajemy z prażonymi pestkami dyni.
Źródło:http://amozebyciasteczko.blogspot.com/2014/04/zupa-krem-z-pieczonych-pomidorow.html