Jakiś czas temu stwierdziłam, ze codziennie będę jeść jakąś zupę. Bo to zdrowe, dietetyczne i można naraz dużo zrobić, zawekować, przez co zawsze jest w lodówce. Tylko wyciągam z lodówki, podgrzewam i gotowe. Idealne na obiad, jak i kolację. Poniżej propozycja pysznej pomidorowej.pomidory 1kg2 małe cebule2 średnie marchewkigęsty jogurt naturalny 150g4 ząbki czosnku4 małe ziemniakiwoda 700mlkostka rosołowa (użyłam wersji bez soli i glutaminianu sodu)oliwa z oliwekpieprzPomidory kroimy na trzy plastry, kładziemy płasko na blaszce wyłożonej folią aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.W międzyczasie podsmażamy na oliwie z oliwek pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i jeszcze chwilę smażymy (aż się przyrumieni).Do gotującej się wody wrzucamy kostkę rosołową i pokrojone ziemniaki. Po 5 minutach dodajemy cebulę z marchewką. Gotujemy do miękkości (ok. 20min).Dodajemy pokrojony czosnek oraz podpieczone pomidory i gotujemy kolejne 25 minut.Po tym czasie wyłączamy gaz, dodajemy pieprz, jogurt i blendujemy.Podajemy z prażonymi pestkami dyni.