Wykonanie
Na tej stronie miało nie być niedietetycznych potraw, ale nie mogłam się powstrzymać. Nie dość, ze pięknie wygląda to jeszcze jest taki pyszny. Więc stwierdziłam, że raz jedyny
mogę zamieścić coś niezdrowego. A może następnym razem uda mi się zrobić wersję fit :)


Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kaitlin Flannery - http://www.whisk-kid.com/, ja na swoje potrzeby odpowiednio pozmniejszałam porcje i dodałam
owoce.
mąka pszenna 250g
masło 150g
cukier 150g
mleko 240g4
białka1 i 1/3 łyżeczki esencji waniliowej3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solijagody 100g
maliny 100g
śmietanka (30%) 600g
serek mascarpone 250g4 łyżki
cukru pudrubarwniki spożywczeMąkę,
proszek do pieczenia oraz
sól przesiewamy do miski.W dużej misce miksujemy
masło do momentu uzyskania gładkiej i puszystej masy (
masło musi być w temperaturze pokojowej). Ciągle miksując, partiami dodajemy
cukier. Następnie dodajemy
białka jaj i esencję
waniliową.Do uzyskanej masy dodajemy na zmianę
mleko oraz przesiane składniki. Cały czas miksujemy aż do momentu uzyskania jednolitej masy.W tym momencie mamy gotowe ciasto do pieczenia. Jeśli chcemy
mieć kolorowe blaty, to do ciasta wystarczy dodać
barwniki spożywcze (ja używam barwników w proszku). Gdy tort ma
mieć blat każdy innego kolory to ważymy ciasto i dzielimy je na równe cześć. Każdą z nich umieszczamy w oddzielnej miseczce, dodajemy kolory i mieszamy do uzyskanie jednolitej masy (kolor po upieczeniu zawsze jest ciemniejszy).

Masę przekładamy do foremek (korzystałam z jednorazowych aluminiowych o średnicy 21 cm) i pieczemy około 15 minut w temperaturze 190 stopni.Masę
śmietanową uzyskujemy przez ubicie
śmietanki. Dodajmy
cukier puder i ubijamy aż do uzyskania
bitej śmietany. Na koniec dodajemy
mascarpone i mieszamy.Blaty przekładamy kremem (samych blatów nie trzeba niczym nasączać, ponieważ są one dosyć wilgotne). Dodatkowo, na
śmietanę można położyć
owoce.Do ozdoby
tortu posłużyłam się masą
cukrową (przy dwóch ostatnich położyłam również masę na cały tort).

Tort trzeba w miarę szybko umieścić w lodówce by nie "popłynął". Przed podaniem należy go również chłodzić przez kilka godzin.Mój pierwszy tort był tęczowy. Było sześć blatów i każdy innego koloru. W tej wersji nie dodałam żadnych
owoców. Cały tort był pokryty kremem i tylko gdzieniegdzie były ozdoby wykonane z masy cukrowej.



W drugim torcie motywem przewodnim był serial " Dexter", czyli tort miał być krwawy. Blaty oraz krem były zabarwione na kolor czerwony. Dodatkowo, na jednej warstwie kremu dodałam
malin. Tort został pokryty cały czarną masą
cukrową. Na wierzchu położyłam figurki również z masy cukrowej, w tym że środek ludzika był z ciasta.



Trzeci tort miał motyw różany. Blaty miały różne odcienie różu. Kremu nie barwiłam, ale na jednej warstwie położyłam
maliny a na drugiej
jagody. Całość
tortu pokryłam dużymi
płatkami wykonanymi z masy cukrowej (na podobieństwo
płatków róż).

