Wykonanie
Polecam bardzo aromatyczne
ciasto drożdżowe z
gruszkami, najlepiej do
kawy :)SKŁADNIKI:2 1/4 szklanki
mąki3 dag świeżych
drożdżyszczypta
soli1 szklanka
mleka3
jajka + 2
żółtka5 dag
masła lub
margaryny4 dojrzałe
gruszkisok z 1/2
cytryny15 dag
śmietany 18%1 szklanka
cukru + 2 łyżki1 torebka
cukru waniliowego10 dag posiekanych
orzechów włoskichZ
drożdży,
mleka, łyżki
mąki i łyżki
cukru przygotować zaczyn.
Masło rozpuścić. Połączyć:
mąkę,
jajko,
masło, wyrośnięty rozczyn, szczyptę
soli i łyżkę
cukru. Wyrobić, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciastem wyłożyć formę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Gruszki obrać, pokroić na cząstki, skropić
cytryną, poukładać na cieście.
Śmietanę wymieszać z 2
jajkami,
żółtkami, 2/3 szklanki
cukru i
cukrem waniliowym i zalać
gruszki. Posypać
orzechami i resztą
cukru. Piec 30-35 minut w temperaturze 180 o C.