Wykonanie
Zapiekanka z
ziemniakami (tortilla), może być zapiekana na głębokiej patelni, albo w piekarniku. Jest to sycące danie na obiad lub kolację.SKŁADNIKI:1 kg
ziemniakówcebula1-2 ząbki
czosnku1 puszka krojonych
pomidorów3
jajka3 łyżki
śmietany1/2 kg
mielonego mięsapuszka
czerwonej fasolki20 dag tartego
sera żółtego (np Gouda)
sól,
pieprzolej do smażenia
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plasterki. Na patelni zeszklić posiekaną
cebulę i
czosnek, dodać
mięso. Gdy całe
mięso będzie obsmażone przyprawić, dodać
pomidory z puszki, chwilę poddusić. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami:
ziemniaki,
mięso,
fasolka,
ziemniaki, zalać
śmietaną roztrzepaną z
jajami, posypać
serem. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 30-40 minut w temperaturze 175 stopni C.