Wykonanie
Prosta w wykonaniu
tarta o ciekawym posmaku
gałki muszkatałowej.SKŁADNIKI:1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukrucukier wanilinowyszczypta
soli3
żółtka1 szklanka
mąki1 i 1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady1 szklanka
niesłodzonego mleka kokosowego3 łyżki
rumu gałka muszkatałowa1 łyżka
żelatyny1 szklanka
śmietany 30%Z 1/4
masła, 4 łyżek
cukru,
soli,
cukru wanilinowego, 1
żółtka,
mąki, 1 łyżki
wody i 1/2 startej tabliczki
czekolady zagnieść szybko ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Ciastem wykleić formę tartową, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć
fasolą i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C, usunąć papier i folię i piec jeszcze 15 minut.
Mleko kokosowe zagotować z
rumem, 1/2 łyżeczki
gałki muszkatałowej. Dodać
żółtka zmiksowane z
cukrem i podgrzewać na parze, mieszając, do zgęstnienia - nie zagotować. Dodać
żelatynę, wymieszać i ostudzić. Połączyć z ubitą
śmietaną. Wyłożyć na spód. Odstawić do stężenia do lodówki. Pozostałą
czekoladę i
mleko stopić na parze. Polewą oblać tartę. Udekorować.