Wykonanie
Jest to danie typowo polskie, ale dla miłośników. Strasznie śmierdzi podczas przygotowania i wymaga dużo czasu, ale jak ktoś lubi, to na pewno nie jest to przeszkoda.SKŁADNIKI:1 kg flaków mrożonych (
wołomińskich)opakowanie
włoszczyzny mrożonej w paskach1
cebula pokrojona w cienkie paski3 posiekane ząbki
czosnku1 kostka bulionowa2 łyżeczki
majeranku1 łyżeczka
tymianku1/2 łyżeczki
pieprzu2 łyżeczki
przyprawy do flaków Galeo lub Kamis2 łyżki siekanej
natki pietruszki gałka muszkatałowa2 łyżki
mąki2 łyżki
masłasól do smakuMrożone flaki zalać zimną
wodą i gotować przez 40-60 minut pod przykryciem. Odlać. Ponownie zalać zimną
wodą i gotować ok. 1/2 godziny. Odlać i jeszcze raz czynność powtórzyć. Odlać. Dodać
włoszczyznę,
czosnek i
cebulę, zalać zimną
wodą i gotować ok.20 minut. Dodać kostkę
bulionową,
majeranek,
tymianek,
pieprz, gałkę,
przyprawę i
natkę. Gotować jeszcze ok.20 minut. Przygotować zasmażkę z
masła i
mąki, zalać 1/2 szklanki
wody, wlać do flaków. Zagotować, posolić do smaku i gotować do zgęstnienia.