ßßß
Składniki:- 0,5 kg mąki- 50 g drożdży- 250 ml mleka- 100 gr cukru- 3 jaja- 75 g masła- szczypta soli- łyżeczka esencji waniliowej- około 75 dag różnych owoców (maliny, jagody, truskawki, czerwona porzeczka itp.)- 100 g mąki (kruszonka)- 50 g masła (kruszonka)- 50 gram cukru pudru (kruszonka)- cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Najpierw przygotowujemy zaczyn drożdżowy.Do mleka o temperaturze pokojowej dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże.Wszystko razem rozcieramy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki, tj.: zaczyn, masło, sól, esencję waniliową, pozostały cukier i mąkę.Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odklejało się od rąk.Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem przez około 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je wyrabiamy przez około 3 minuty.Kwadratową blachę o wymiarach 30x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.Z ciasta formujemy kwadrat i układamy równomiernie na blasze.Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.W tym czasie możemy przygotować kruszonkę.Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i miękkie masło pokrojone w kostkę.Całość rozcieramy w dłoniach, aż składniki dobrze się połączą.Gdy ciasto wyrośnie układamy na nim równomiernie umyte i osuszone owoce, a następnie posypujemy całość kruszonką.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do ostygnięcia w lekko otwartym piekarniku.Smacznego!
