Wykonanie
Jak zwykle w weekend mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie coś innego niż zwykle. Tak też było i w ostatni weekend.Na fali sukcesu
drożdżowych zawijasów z
cynamonem postanowiłem ponownie sięgnąć po sprawdzony przepis na
ciasto drożdżowe.W ten oto sposób powstał doskonały placek
drożdżowy z
owocami i kruszonką, na który przepis możecie przeczytać poniżej.

Składniki:- 0,5 kg
mąki- 50 g
drożdży- 250 ml
mleka- 100 gr
cukru- 3
jaja- 75 g
masła- szczypta
soli- łyżeczka esencji waniliowej- około 75 dag różnych
owoców (
maliny,
jagody,
truskawki,
czerwona porzeczka itp.)- 100 g
mąki (kruszonka)- 50 g
masła (kruszonka)- 50 gram
cukru pudru (kruszonka)-
cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:Najpierw przygotowujemy zaczyn
drożdżowy.Do
mleka o temperaturze pokojowej dodajemy łyżkę
cukru, łyżkę
mąki i pokruszone
drożdże.Wszystko razem rozcieramy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.Oddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka ucieramy z
cukrem, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki, tj.: zaczyn,
masło,
sól, esencję
waniliową, pozostały
cukier i
mąkę.Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odklejało się od rąk.Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem przez około 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je wyrabiamy przez około 3 minuty.Kwadratową blachę o wymiarach 30x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.Z ciasta formujemy kwadrat i układamy równomiernie na blasze.Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.W tym czasie możemy przygotować kruszonkę.Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier puder i miękkie
masło pokrojone w kostkę.Całość rozcieramy w dłoniach, aż składniki dobrze się połączą.Gdy ciasto wyrośnie układamy na nim równomiernie umyte i osuszone
owoce, a następnie posypujemy całość kruszonką.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do ostygnięcia w lekko otwartym piekarniku.Smacznego!

