ßßß
Składniki:- 400 gr wołowego mięsa mielonego- 1 duża marchewka- 1 duża cebula- 2 ząbki czosnku- 1 puszka pomidorów- 100 ml czerwonego wytrawnego wina- 50 ml mleka- 1 łyżka koncentratu pomidorowego- oliwa z oliwek- 1 łyżka oregano- sól- pieprz- kilka kropel sosu Worcestershire- makaron spaghetti- około 150 gr startego parmezanuSposób przygotowania:Myjemy marchewkę i cebulę, a następnie je obieramy.Ścieramy marchew i cebulę na tarce. Możemy zetrzeć je na dużych oczkach.W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i na rozgrzaną wrzucamy startą marchew i cebulę.Smażymy około 2 minut, aż zaczną puszczać soki.Następnie dodajemy mięso mielone.Dodajemy wyciśnięty na prasce czosnek, solimy, pieprzymy i dodajemy oregano.Smażymy ciągle mieszając do momentu, aż mięso będzie usmażone.Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.Dodajemy czerwone wino i zostawiamy na ogniu kilka minut, aż wino się zredukuje.Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy około 15 minut co jakiś czas mieszając, aby zredukować delikatnie nasz sos.Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu.Na sam koniec dodajemy mleko i jeszcze raz zagotowujemy sos i dodajemy kilka kropel sosu Worcestershire.Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.Z tego przepisu otrzymamy wystarczającą ilość sosu na 4 duże porcje.Smacznego!