Wykonanie
Prawdziwy sos bolognese musi się gotować naprawdę długo(około 4 godzin!). Czasami jednak nie mam tyle czasu, dlatego postanowiłem poszukać przepisu, który pozwoli mi na zrobienie pysznego sosu w krótszym czasie.Gordon Ramsey w swoim programie Cookalong podał przepis na szybki sos bolognese. Przygotowywałem go już kilka
razy i
mogę stwierdzić, że jest naprawdę smaczny.Polecam każdemu, kto chce zrobić pyszny sos bolognese w szybkim czasie.

Składniki:- 400 gr
wołowego mięsa mielonego- 1 duża
marchewka- 1 duża
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1 puszka
pomidorów- 100 ml czerwonego
wytrawnego wina- 50 ml
mleka- 1 łyżka
koncentratu pomidorowego-
oliwa z oliwek- 1 łyżka
oregano-
sól-
pieprz- kilka kropel
sosu Worcestershire-
makaron spaghetti- około 150 gr startego
parmezanuSposób przygotowania:Myjemy
marchewkę i
cebulę, a następnie je obieramy.Ścieramy
marchew i
cebulę na tarce. Możemy zetrzeć je na dużych oczkach.W garnku rozgrzewamy
oliwę z oliwek i na rozgrzaną wrzucamy startą
marchew i
cebulę.Smażymy około 2 minut, aż zaczną puszczać
soki.Następnie dodajemy
mięso mielone.Dodajemy wyciśnięty na prasce
czosnek, solimy,
pieprzymy i dodajemy
oregano.Smażymy ciągle mieszając do momentu, aż
mięso będzie usmażone.Dodajemy
koncentrat pomidorowy i mieszamy.Dodajemy
czerwone wino i zostawiamy na ogniu kilka minut, aż
wino się zredukuje.Następnie dodajemy
przecier pomidorowy i gotujemy około 15 minut co jakiś czas mieszając, aby zredukować delikatnie nasz sos.
Makaron spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu.Na sam koniec dodajemy
mleko i jeszcze raz zagotowujemy sos i dodajemy kilka kropel
sosu Worcestershire.
Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy
parmezanem.Z tego przepisu otrzymamy wystarczającą ilość sosu na 4 duże porcje.Smacznego!