ßßß
Jedni go kochają, inni nienawidzą, a jeszcze inni zajadają się nim po kryjomu. Bigos - ta niezwykle głęboko zakorzeniona w sercach wielu Polaków potrawa znalazła swojego prekursora również i na naszym blogu. Przygotowałem dla Was klasyczną, tradycyjną wersję tego dania, która zarówno mi, jak i mojej dziewczynie bardzo smakowała. Zapraszam do lektury.Potrzebujemy:1) Kapusta kiszona – 0,5 kg2) 250g mięsa3) 3/4 cebuli4) 250g kiełbasy,5) grzybki suszone - wedle uznania, ja lubię więc daję dużo6) koncentrat pomidorowy7) przyprawy8) liść laurowy, ziele angielskiePrzygotowanie:1) kapucha do gara2) mięso kroimy na kawałki i lekko podsmażamy, następnie wrzucamy do gara z kapustą3) Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy i wrzucamy do gara4) grzybki już napęczniałe wrzucamy do gara ( bez wody ) - tego jak ugotować suszone grzyby uczyłem Was tutaj .5) kiełbasę również podsmażamy i przenosimy do garnka6) Liść laurowy, ziele angielskie7) wlewamy koncentrat do gara.8) sól, pieprz do smaku- w zależności od tego czy kapucha jest kwaśna.Wody wystarczy dać tyle, żeby przykryło kapustę lub troszkę mniej. Większa ilość sprawi, że powstanie nam zupa. ( kapuśniak )Podajemy z chlebem lub gotowanymi ziemniakami.Smacznego,R.