Wykonanie
Bigos14:27 Jedz Taniej 2 Comments
Jedni go kochają, inni nienawidzą, a jeszcze inni zajadają się nim po kryjomu. Bigos - ta niezwykle głęboko zakorzeniona w sercach wielu Polaków potrawa znalazła swojego prekursora również i na naszym blogu. Przygotowałem dla Was klasyczną, tradycyjną wersję tego dania, która zarówno mi, jak i mojej dziewczynie bardzo smakowała. Zapraszam do lektury.Potrzebujemy:1)
Kapusta kiszona – 0,5 kg2) 250g
mięsa3) 3/4
cebuli4) 250g
kiełbasy,5)
grzybki suszone - wedle uznania, ja lubię więc
daję dużo6)
koncentrat pomidorowy7)
przyprawy8)
liść laurowy,
ziele angielskiePrzygotowanie:1) kapucha do gara2)
mięso kroimy na kawałki i lekko podsmażamy, następnie wrzucamy do gara z
kapustą3)
Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy i wrzucamy do gara4)
grzybki już napęczniałe wrzucamy do gara ( bez
wody ) - tego jak ugotować
suszone grzyby uczyłem Was tutaj .5)
kiełbasę również podsmażamy i przenosimy do garnka6)
Liść laurowy,
ziele angielskie7) wlewamy koncentrat do gara.8)
sól,
pieprz do smaku- w zależności od tego czy kapucha jest kwaśna.
Wody wystarczy dać tyle, żeby przykryło
kapustę lub troszkę mniej. Większa ilość sprawi, że powstanie nam zupa. ( kapuśniak )Podajemy z
chlebem lub gotowanymi
ziemniakami.Smacznego,R.