Wykonanie
11:34 Jedz Taniej 8 Comments
Szpinak - chyba jedna z najbardziej kontrowersyjnych roślin na świecie. Ciężko powiedzieć, czy więcej jest tych, którzy ją kochają, czy może tych, którzy nienawidzą. (możecie wyrazić swoje stanowisko w komentarzach ;p) Moja kuchnia do tej
pory unikała kontaktu z tą zmorą dzieciństwa, ale... w końcu nadszedł czas, aby stanąć ze
szpinakiem oko w oko. Podjąłem wyzwanie i przygotowałem śmietnik - na wypadek jakby potrawa mi nie wyszła.Zdecydowałem, że zrobię jajecznicę. Jajecznica ze
szpinakiem.. No cóż, taka się narodziła koncepcja, więc nie
będę z nią walczył. Poniżej składniki, jakie wykorzystałem.- 6
jajek- pół paczki
szpinaku- 1
pomidor- 1
cebula-
koperek- 3 plasterki
szynki- kawałek
bagietki /
bułka-
Masło-
przyprawy (
sól,
pieprz,
papryka)Przygotowanie:Myjemy i obieramy warzywa, następnie siekamy
cebulę w kostkę i wrzucamy ją na rozgrzaną patelnię. Po chwili dołączamy po kolei -
szpinak,
szynkę,
pomidora i dajemy im się chwilę podsmażyć na wolnym ogniu. Następnie wybijamy
jajka i wrzucamy je do pozostałych składników. Całość doprawiamy i energicznie mieszamy.Przepis banalny, a jajecznica wyszła przyzwoita. Wchłonięta została w ciągu kilku kolejnych minut - niestety trzeba było jeszcze zrobić zdjęcia, więc żeby moja praca nie poszła na marne, to korzystajcie z przepisu i cieszcie się dobrym, zdrowym posiłkiem :)Smacznego!R.