ßßß Cookit - przepis na Beszamel

Beszamel

Wykonanie

« Powrót  
Beszamel
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 1
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
mleko 1,5 szklanek
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz biały według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Do rozpuszczonego na małym ogniu masła wsypać mąkę i mieszając trzepaczką, podgrzewać, aż do połączenia składników. Do gładkiej masy wlać trochę zimnego mleka. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Gdy sos zacznie się zagęszczać, wlać następna porcję mleka i nadal podgrzewać, mieszając. po chwili wlać resztę mleka, mieszać, aż sos osiągnie gęstość śmietany. Doprawić gałką, solą oraz pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Gorącym sosem polać zapiekankę. Ten sos pasuje do zapiekanek ziemniaczanych, mięsnych oraz makaronowych. Można doprawić go tez ziołami i sokiem z cytryny.
Uwagi:
Mleko można zastąpić śmietaną.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11649/Beszamel