Wykonanie
« Powrót  BeszamelDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 1(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło 2 łyżek stołowych
mąka 2 łyżek stołowych
mleko 1,5 szklanek
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz biały według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Do rozpuszczonego na małym ogniu
masła wsypać
mąkę i mieszając trzepaczką, podgrzewać, aż do połączenia składników. Do gładkiej masy wlać trochę zimnego
mleka. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu. Gdy sos zacznie się zagęszczać, wlać następna porcję
mleka i nadal podgrzewać, mieszając. po chwili wlać resztę
mleka, mieszać, aż sos osiągnie gęstość
śmietany. Doprawić gałką,
solą oraz
pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Gorącym sosem polać zapiekankę. Ten sos pasuje do zapiekanek ziemniaczanych,
mięsnych oraz
makaronowych. Można doprawić go tez
ziołami i
sokiem z cytryny.Uwagi:
Mleko można zastąpić
śmietaną.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaSosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: