ßßß
Składniki:40 g masła30 g mąki1/2 l mlekasólświeżo mielony biały pieprzstarta gałka muszkatołowaOpis wykonania:Masło roztapiamy w garnku tak by go nie rumienić. Podsypujemy mąką i cały czas mieszając, podsmażamy na jasnożółty kolor. Następnie powoli wlewamy mleko cały czas mieszając by nie powstały grudki, aż otrzymamy kremowy sos. Garnek przykrywamy i gotujemy sos co chwilę mieszając na małym ogniu około 15 minut. Na końcu doprawiamy solą, gałką i białym pieprzem. Sos powinien być dobrze doprawiony tylko uważajmy przy dodawaniu gałki muszkatołowej ja dodałam około 1/3 łyżeczki ponieważ lubię jej wyrazisty posmak :).W wariancie z ziemniakami przed przykryciem sosu dodajemy ugotowane i pokrojone w plasterki ziemniaki i wtedy gotujemy 15 minut. W wariancie z warzywami można użyć mrożonych lecz uprzednio rozmrożonych postępujemy tak samo.