Wykonanie
Nie wiem dlaczego, ale wiele osób zamiast robić domowy sos kupuje w kartoniku. Ja uwielbiam beszamel w różnych wariantach : tradycyjny, delikatny i lekki. Jednak robiąc dziś lasagne użyłam tradycyjnej wersji. Podstawą jest odpowiednie doprawienie
gałką muszkatołową,
solą i
białym pieprzem oraz dobre
masło :).
Sos jest odpowiedni do gotowanych
ziemniaków, warzyw gotowanych na parze oraz wszelakich zapiekanek.
Składniki:40 g
masła30 g
mąki1/2 l
mlekasólświeżo mielony
biały pieprzstarta
gałka muszkatołowaOpis wykonania:
Masło roztapiamy w garnku tak by go nie rumienić. Podsypujemy
mąką i cały czas mieszając, podsmażamy na jasnożółty kolor. Następnie powoli wlewamy
mleko cały czas mieszając by nie powstały grudki, aż otrzymamy kremowy sos. Garnek przykrywamy i gotujemy sos co chwilę mieszając na małym ogniu około 15 minut. Na końcu doprawiamy
solą, gałką i
białym pieprzem. Sos powinien być dobrze doprawiony tylko uważajmy przy dodawaniu
gałki muszkatołowej ja dodałam około 1/3 łyżeczki ponieważ lubię jej wyrazisty posmak :).W wariancie z
ziemniakami przed przykryciem sosu dodajemy ugotowane i pokrojone w plasterki
ziemniaki i wtedy gotujemy 15 minut. W wariancie z warzywami można użyć mrożonych lecz uprzednio rozmrożonych postępujemy tak samo.