Wykonanie
Robiłam na obiad roladki drobiowe z tartymi
pieczarkami i
żółtym serem. Zostały mi składniki i postanowiłam że zrobię ciasto naleśnikowe i dodam do niego
pieczarki i
ser. Wyszły wyśmienite placuszki, zrobiłam kolejnego dnia na obiad, do tego
sos czosnkowy. Spróbowałam kawałek żeby ocenić smak. Mężowi bardzo smakowały.

Składniki200 g
pieczarek50 g
żółtego sera typu gouda1 mała
cebulasól,
pieprz,
słodka paprykaolej rzepakowy do smażeniaSkładniki na ciasto naleśnikowe1 szklanka
mleka 1,5%0,5 szklanki
wody1 łyżka
oliwy z oliwek1 szklanka
mąki pszennej1
jajodowolne
przyprawySkładniki na
sos czosnkowy1 ząbek
czosnku1 czubata łyżka
majonezu1 łyżka
jogurtu naturalnegosól i
pieprzWykonanieZ podanych składników zrobiłam naleśniki, do ciasta dodałam starte na tarce
pieczarki,
starty ser i podsmażoną wcześniej pokrojoną w kostkę
cebulę. Przyprawiłam, na dużą patelnię wylewałam ciasto i smażyłam placuszki na małym ogniu z dwóch stron, tak żeby upiekły się w środku i ciasto nie było surowe. Sos:
czosnek wycisnęłam przez praskę, wrzuciłam do miseczki i zmieszałam razem z
majonezem i
jogurtem, przyprawiłam do smaku.


