ßßß Cookit - przepis na Od kuchni.. Muffiny pełnoziarniste

Od kuchni.. Muffiny pełnoziarniste

nazwa

Wykonanie

Upiekłam zdrowe muffiny pełnoziarniste. Zamiast cukru dodałam fruktozę. W smaku są całkiem niezłe, dobra alternatywa dla wszystkich, którzy zwracają uwagę na produkty dietetyczne i z niskim indeksem glikemicznym. Najlepiej smakowały mi ze zdrową konfiturą morelową. Przepis zaczerpnęłam z książki " Montignac dla kobiet ", - nowa książka z przepisami w mojej kolekcji, którą opiszę w następnych postach na blogu. Muffinki będą idealną przekąską w sylwestrowy wieczór, zostaną dodane do akcji "sylwestrowe przekąski" na Durszlaku.
Składniki
300 g maki pełnoziarnistej
1 łyżka oliwy z oliwek
70 g fruktozy
3 łyżeczki sody oczyszczonej(ja dałam proszek do pieczenia)
150 ml mleka
100 ml chudej śmietany(ja dałam jogurt naturalny)
2 jaja
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie
Suche składniki wymieszałam razem, mokre razem. Wszystko połączyłam w całość ręcznie. Do foremek wyłożonych papilotkami wlałam ciasto i piekłam muffiny 45 min. w temp. 170 st.
Opracowała Edyta
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2014/12/od-kuchni-muffiny-penoziarniste.html