Wykonanie
Upiekłam zdrowe muffiny pełnoziarniste. Zamiast
cukru dodałam fruktozę. W smaku są całkiem niezłe, dobra alternatywa dla wszystkich, którzy zwracają uwagę na produkty dietetyczne i z niskim indeksem glikemicznym. Najlepiej smakowały mi ze zdrową
konfiturą morelową. Przepis zaczerpnęłam z książki " Montignac dla kobiet ", - nowa książka z przepisami w mojej kolekcji, którą opiszę w następnych postach na blogu. Muffinki będą idealną przekąską w sylwestrowy wieczór, zostaną dodane do akcji "sylwestrowe przekąski" na Durszlaku.

Składniki300 g
maki pełnoziarnistej1 łyżka
oliwy z oliwek70 g fruktozy3 łyżeczki
sody oczyszczonej(ja dałam
proszek do pieczenia)150 ml
mleka100 ml chudej
śmietany(ja dałam
jogurt naturalny)2
jaja1
żółtko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoWykonanieSuche składniki wymieszałam razem, mokre razem. Wszystko połączyłam w całość ręcznie. Do foremek wyłożonych papilotkami wlałam ciasto i piekłam muffiny 45 min. w temp. 170 st.Opracowała Edyta
