Wykonanie
Tę
sałatkę wymyśliłam na poczekaniu, gdy zastanawiałam się co można zrobić ze
śledzi z
majerankiem i
czosnkiem. Nie jestem zwolenniczką wyrzucania jedzenia, a wiedziałam, że moje dzieciaki nie prędko ruszą po słoik ze
śledziami:) Dlatego postanowiłam pomieszać ze sobą to co lubię najbardziej i wyszła mi przepyszna
sałatka , którą wszyscy zgodnie określili jako świetną. Jedynie moja najmłodsza pociecha stwierdził, że piecze buzia :D. Jeśli więc ktoś będzie chciał wykorzystać przepis to proponuję poeksperymentować z
czosnkiem marynowanym w
oleju:) Może być bardzo ostro :)

Składniki:
filety ze śledzia ( ja użyłam tych )1/2
kapusty pekińskiej1 puszka
kukurydzy1/2 słoiczka
czosnku marynowanego w
oleju2 łyżki
majonezu1 łyżka
śmietanysólpieprzWykonanie:Filety namoczyć w wodzie z dodatkiem
octu ( na 1,5 litra
wody 1/4 szklanki
octu), ja zaś swoje wyjęłam z zalewy i pokroiłam w paski. Do filetów dodaję poszatkowaną
kapustę pekińską i marynowany
czosnek pokrojony w plasterki.
Kukurydzę osączam na sicie, część dodaję do sałatki, a resztę wrzucam do blendera i miksuję z
majonezem i
śmietaną. Sos doprawiam do smaku, polewam
sałatkę i mieszam by wszystkie składniki były dokładnie pokryte sosem.

Moja rada: jeśli używacie gotowych
śledzi z
czosnkiem, to nie ma potrzeby kupować
czosnku marynowanego w
oleju, gdyż takowy i tak już jest w słoiku ze
śledziami :)SMACZNEGO!