ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z dżemem i bezą

Kruche ciasto z dżemem i bezą

nazwa

Wykonanie

II.Kruche cia sto z dżemem i be zą
Idea lna propozycja dla tych, którzy ci ągle się spieszą, a mimo to nie chcą rezygnować z przyjemno ści jaką daje zjedzenie własnego wypieku . Ci asto jest niebywale proste w wykonaniu a efekt...sami zobaczycie, że zniknie w 5 minut :)
Produkty :
kostka ma r garyny -250 g
5 całych jaj
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki * mąki pszennej(może być tortowa)
2-3 ł yżki gorzkiego kak ao
2 słoiki dżemu porzeczkowego(lub jagodowego)
budyń waniliowy(lub kisiel truskawkowy)
3/4 szklanki cukru
* szklanka to ok. 200 g
Sposób przygotowania:
U syp mąkę na blacie, zr ó b w niej lekkie wg łębienie i dodaj do środka żółtka, pokrojoną margarynę w temperaturze pokojowej i proszek do pieczenia. Zagnie ć ciasto(składniki zagniatać do środka)na jednolitą masę, bez grudek.
Podziel ciasto na 3 części, do jed nej dod aj 2-3 łyżki gorzkiego kakao i zagnie ć. Wszystkie części schowaj do zamrażarki na około 10 minut.
Z białek wyrób pianę, do której stop niowo dodawaj cukier, a na końcu budyń lub kisiel.Jest to zależne od waszych preferencji-budyń daje be zę białą natomiast kisiel - różową. Konsystencja ma być dość gęsta.
Wy ciągnij jedną część ciasta(bez kaka o) i w wyło żonej pa pierem formie rozgnie ć je na spodzie
Spód przykryj dżemem, w miarę równomiernie, tak by nie było prześwitów
Wyciągnij ciasto z kakaem i zetrzyj na tarce na grubych oczkach na warstwę z d żemem
Wyłóż ma sę bia łkow ą i rozprowadż równomiernie
Wyci ą gnij ostatnią część ciasta i zetrzyj na tarce na gru b ych oczkach
Piecz ok. 45-50 min. w temp. 170 C
Na koniec posy p cukrem pudrem
Mam nadzieję, że to ciasto zrobi w Waszych domach taką f ur orę jak w moim. Na zachętę parę zdjęć :
Za wszystkie zdjęcia serdecznie dziękuję B uce :)
Źródło:http://delicious-precious.blogspot.com/2013/04/ii_6.html