Wykonanie
II.Kruche cia sto z
dżemem i be ząIdea lna propozycja dla tych, którzy ci ągle się spieszą, a mimo to nie chcą rezygnować z przyjemno ści jaką
daje zjedzenie własnego wypieku . Ci asto jest niebywale proste w wykonaniu a efekt...sami zobaczycie, że zniknie w 5 minut :)Produkty :kostka ma r garyny -250 g5 całych jaj1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3 szklanki *
mąki pszennej(może być tortowa)2-3 ł yżki gorzkiego kak ao2 słoiki
dżemu porzeczkowego(lub
jagodowego)
budyń waniliowy(lub
kisiel truskawkowy)3/4 szklanki
cukru* szklanka to ok. 200 gSposób przygotowania:U syp
mąkę na blacie, zr ó b w niej lekkie wg łębienie i dodaj do środka
żółtka, pokrojoną
margarynę w temperaturze pokojowej i
proszek do pieczenia. Zagnie ć ciasto(składniki zagniatać do środka)na jednolitą masę, bez grudek.Podziel ciasto na 3 części, do jed nej dod aj 2-3 łyżki gorzkiego
kakao i zagnie ć. Wszystkie części schowaj do zamrażarki na około 10 minut.Z
białek wyrób pianę, do której stop niowo dodawaj
cukier, a na końcu
budyń lub
kisiel.Jest to zależne od waszych preferencji-
budyń daje be zę białą natomiast
kisiel - różową. Konsystencja ma być dość gęsta.Wy ciągnij jedną część ciasta(bez
kaka o) i w wyło żonej pa pierem formie rozgnie ć je na spodzieSpód przykryj
dżemem, w miarę równomiernie, tak by nie było prześwitówWyciągnij ciasto z
kakaem i zetrzyj na tarce na grubych oczkach na warstwę z d
żememWyłóż ma sę bia łkow ą i rozprowadż równomiernieWyci ą gnij ostatnią część ciasta i zetrzyj na tarce na gru b ych oczkachPiecz ok. 45-50 min. w temp. 170 CNa koniec
posy p
cukrem pudremMam nadzieję, że to ciasto
zrobi w Waszych domach taką f ur orę jak w moim. Na zachętę parę zdjęć :
Za wszystkie zdjęcia serdecznie dziękuję B uce :)