Wykonanie
Ostatnio przerzuciłam się na pieczenie babek. Czemu? Sama nie wiem. Może dlatego, że szybko się je robi, a może dlatego że zawsze się udają. Trudno mi to stwierdzi jednoznacznie. Na pewno i jedno i drugie ma wpływ na to, że je robię. A może jeszcze dlatego, że są pyszne :DW każdym razie babki są pyszne, zawsze mi wyrastają i robi się je błyskawicznie.
Składniki:5 jaj2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
kakao1/2 szklanki
oleju2-3 łyżki
dżemu porzeczkowegocukier puder do posypaniaWykonanie:
Jajka ubijam z
cukrem na puch, dodaję
mąkę z
proszkiem do pieczenia, a
potem olej. Wsypuję
kakao, a na końcu dodaję
dżem. Formę z kominkiem smaruję
masłem, posypuję bułą tartą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180' C na 45-50 minut. Upieczoną zostawiam na kilkanaście minut w piekarniku.
Potem wyjmuję ,a kiedy ciasto odstaje od ścianek blaszki przekładam na deseczkę i posypuję
cukrem pudrem.