Bardzo smaczna zmiana :) Zamiast klasycznych naleśników są naleśniki szpinakowe z mielonym indykiem i warzywami. Bardzo sycące...Składniki na 10 naleśników:400 ml mleka150 ml wody2 szklanki mąki1 szklanka mrożonego szpinaku (mój był w kostkach)2 jajka1 łyżka oliwy z oliweksólSkładniki na farsz:500 gramów mięsa mielonego z indyka100 ml miąższu z pomidorów (u mnie domowy, który przygotowałam gdy robiłam suszone pomidory). W zamian można użyć 2 dużych pomidorów1 czerwona papryka1 szklanka zielonych oliwek bez pestek2 ząbki czosnku - opcjonalnieMięso mielone smażymy 20 minut z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i miąższem z pomidorówPaprykę myjemy i kroimy w małe kwadracikiDo mięsa dodajemy oliwki i pokrojona paprykę. Patelnie przykrywamy i dusimy ok. 20 minut, następnie pokrywkę zdejmujemy i redukujemy sosSzpinak rozmrażamy na patelni na małym ogniu. Można dodać 2 łyżki gorącej wody. Po rozmrożeniu - odstawiamyTeraz naleśniki: mąkę przesypujemy do miski, dodajemy jajka, oliwę z oliwek, sól, mleko i wodę - mieszamy na jednolitą masęDodajemy rozmrożony szpinak i całość dokładnie mieszamySmażymy naleśniki z obu stron. Ja smażyłam bez tłuszczuKażdy naleśnik nadziewamy farszem i zjadamy :)Smacznego! :)W myśl akcji: