Wykonanie
Niesamowite połączenie kwaskowych
jabłek i
galaretki ze słodkim
biszkoptem. Ciasto nie jest przymulające, dzięki dodaniu do masy
wiśniowego smaku
galaretek.Wierzch można posypać wzorkiem z
kakao lub
cukrem pudrem. Ja wybrałam
cukier puder, choć
kakao lepiej by kontrastowało z jasnym
ciastem :)Przepis zmodyfikowałam, ponieważ brakowało mi sporo składników z oryginału, ale nie żałuję, bo wolę jasny
biszkopt od ciemnego :)


Składniki na ciasto:4
jajka150 gramów
cukru6 łyżek
oleju1 i 1/3 szklanki
mąki1/2 łyżki
proszku do pieczenia1/2 łyżki
octuSkładniki na masę
jabłkową:1 litr
musu jabłkowego domowej roboty lub 1 i 1/2 kg
jabłek3
czerwone galaretki, jeśli robimy masę z gotowego musu2
czerwone galaretki, jeśli robimy masę z
jabłekBiałka ubić na sztywną pianę

Miksując dodawać na przemian, porcjami,
żółtka i
cukierNastępnie dodać
olej i
ocet - zmiksowaćDodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia - zmiksowaćNagrzać piecyk do 170 stopni CCiasto przelać do formy - moja o wymiarach 22x30 cmPiec ok. 30-35 minutPo tym czasie pozostawić ciasto w piecyku na ok. 3 minuty, a następnie delikatnie uchylić drzwiczki piecyka na kolejne 2 minuty. Dopiero po tym czasie można ciasto wyjąć i z odległości ok. 10 cm upuścić płasko brytfankę na podłogę. Te czynności spowodują, że
biszkopt nie opadnieJeśli robimy masę
jabłkową z gotowego, domowego,
musu jabłkowego to należy go doprowadzić do zagotowania i dodać 3
czerwone galaretki. Wyłączyć gaz i wymieszać - odstawić do przestygnięcia. Dzięki
czerwonym galaretkom jabłka nabiorą koloru i będą kontrastować z jasnym
biszkoptem
Jeśli robimy masę
jabłkową z
jabłek to należy je obrać i pokroić w ćwiartki. Następnie przełożyć do garnka i na małym ogniu gotować, aż
jabłka się rozpadną. Można na początku dodać odrobinę
wody. I dalej postępujemy jak z gotowym
musem jabłkowym: dodajemy 2
czerwone galaretki, wyłączamy gaz i mieszamy. Odstawiamy do przestygnięciaCiasto po przestygnięciu kroimy na dwa cienkie
biszkopty
Z powrotem przekładamy jeden blat
biszkoptu do foremki - będzie nam łatwiej utrzymać formę ciasta a mus się nie rozleje na bokiGęstym przestudzonym musem przekładamy
biszkopt,przykrywamy drugim blatem ciasta i schładzamy w lodówce



Po stężeniu
galaretki można się delektować
ciastem :) Ja ciasto robiłam późno, dlatego trzymałam je w lodówce przez całą noc. Rano masa pięknie stężała






Smacznego :)W myśl akcji: