Wykonanie
Przepis od znajomej. Trochę przeze mnie zmodyfikowany przez dodanie
konfitury węgierkowej i lukru. Przepis bardzo prosty bo ciasta nie trzeba ugniatać, nie trzeba jakoś specjalnie przy nim majstrować a wyjdzie :) Na leniwca :DPodczas
trzech godzin wyrastania, czytamy książkę, leżymy brzuchem do góry albo idziemy na spacer lub zakupy :)To, co istotne przy wykonywaniu to fakt, że składniki sypiemy do miski dokładnie w tej kolejności, którą podaję poniżej.


Składniki:50 gramów świeżych
drożdży, pokruszonych1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki zimnego
mleka3 rozbełtane
jajka2,5 szklanki
mąkiOpcjonalnie:1 słoik
konfitury węgierkowej1 i 1/2 łyżki
śmietany 18%cukier puder w takiej ilości, w jakiej wchłonie
śmietana - sporo
cukru będzieSkładniki wsypujemy do miski w wymienionej powyżej kolejności - nie mieszamy!






Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsceTak wygląda ciasto po pierwszej godzinie...

... a tak po drugiej

Trzecia godzina wygląda tak

Po
trzech godzinach dokładnie mieszamy ciasto łyżką i przelewamy do formy wysmarowanej
margaryną i wysypanej
mąką
Nagrzewamy piecyk do 180 stopni CJa robiłam tak, że przelałam połowę ciasta i łyżką nałożyłam zawartość słoika
konfitury węgierkowej

Potem zalałam pozostałą częścią ciasta

Pieczemy 35-40 minut
Lukier robimy tak, że do
śmietany dodajemy
cukier puder w takiej ilości, w jakiej wchłonie
śmietana. Podczas mieszania polewa ma być tak gęsta, żeby bolał biceps :)Polewamy lukrem, gdy ciasto wystygnie











Zjadamy :)