ßßß Cookit - przepis na Leniwa babka drożdżowa

Leniwa babka drożdżowa

nazwa

Wykonanie

Przepis od znajomej. Trochę przeze mnie zmodyfikowany przez dodanie konfitury węgierkowej i lukru. Przepis bardzo prosty bo ciasta nie trzeba ugniatać, nie trzeba jakoś specjalnie przy nim majstrować a wyjdzie :) Na leniwca :D
Podczas trzech godzin wyrastania, czytamy książkę, leżymy brzuchem do góry albo idziemy na spacer lub zakupy :)
To, co istotne przy wykonywaniu to fakt, że składniki sypiemy do miski dokładnie w tej kolejności, którą podaję poniżej.
Składniki:
50 gramów świeżych drożdży, pokruszonych
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki zimnego mleka
3 rozbełtane jajka
2,5 szklanki mąki
Opcjonalnie:
1 słoik konfitury węgierkowej
1 i 1/2 łyżki śmietany 18%
cukier puder w takiej ilości, w jakiej wchłonie śmietana - sporo cukru będzie
Składniki wsypujemy do miski w wymienionej powyżej kolejności - nie mieszamy!
Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce
Tak wygląda ciasto po pierwszej godzinie...
... a tak po drugiej
Trzecia godzina wygląda tak
Po trzech godzinach dokładnie mieszamy ciasto łyżką i przelewamy do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką
Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C
Ja robiłam tak, że przelałam połowę ciasta i łyżką nałożyłam zawartość słoika konfitury węgierkowej
Potem zalałam pozostałą częścią ciasta
Pieczemy 35-40 minut
Lukier robimy tak, że do śmietany dodajemy cukier puder w takiej ilości, w jakiej wchłonie śmietana. Podczas mieszania polewa ma być tak gęsta, żeby bolał biceps :)
Polewamy lukrem, gdy ciasto wystygnie
Zjadamy :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2015/02/leniwa-babka-drozdzowa.html