ßßß Cookit - przepis na Kotlety z indyka w sosie paprykowym

Kotlety z indyka w sosie paprykowym

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię drób, ale najczęściej przygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :)
W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab.
Składniki:
5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry)
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły
80 ml śmietany 18%
4 łyżki oleju
400 ml rosołu drobiowego
suszony lubczyk
słodka mielona papryka
pieprz ziołowy
sól
Kotlety z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię spożywczą i delikatnie ubijamy. Oprószamy solą, pieprzem ziołowym, papryką i lubczykiem z obu stron
Rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy mięso z obu stron po ok. 5 minut. Przekładamy na talerz
Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę
Na tą samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości
Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut
Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość 15 minut
Podajemy z ziemniakami lub, tak jak ja, z kaszą jaglaną. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z łyżką masła. 3 łyżki suchej kaszy na jedną osobę
Na zdrowie :)
W myśl akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2015/02/kotlety-z-indyka-w-sosie-paprykowym.html