Wykonanie
Bardzo lubię
drób, ale najczęściej przygotowuję
kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić
kurczaka -
indykiem :)W tym daniu zamiast
indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego
kurczaka lub nawet
schab.

Składniki:5 kotletów z
indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry)1
czerwona papryka1
czerwona cebula2 ząbki
czosnku4-5
pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły80 ml
śmietany 18%4 łyżki
oleju400 ml rosołu drobiowegosuszony
lubczyksłodka mielona
paprykapieprz ziołowysól
Kotlety z
indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię spożywczą i delikatnie ubijamy. Oprószamy
solą,
pieprzem ziołowym,
papryką i
lubczykiem z obu stron


Rozgrzewamy dwie łyżki
oleju i podsmażamy
mięso z obu stron po ok. 5 minut. Przekładamy na talerz


Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
Cebulę również kroimy w kostkę, a
czosnek przeciskamy przez praskęNa tą samą patelnię, na której było smażone
mięso dolewamy dwie łyżki
oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości


Dolewamy
bulion drobiowy,
śmietanę i gotujemy ok. 5 minut


Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy
mięso, dodajemy sos i pod przykryciem dusimy całość 15 minut

Podajemy z
ziemniakami lub, tak jak ja, z
kaszą jaglaną.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z łyżką
masła. 3 łyżki suchej
kaszy na jedną osobę





Na zdrowie :)W myśl akcji: