Wykonanie
Kolejna wariacja drobiowa :) Z
indyka wracamy do
kurczaka :)Smak nadają
przyprawy, nie
kostki rosołowe. I warzywa, które gotowane są na parze dzięki
czemu nie
tracą wartości odżywczych i smaku.

Składniki:2
piersi z kurczaka - u mnie 620 gramów2
cukinie2
marchewki1/3 szklanki
śmietanki 30%1 łyżeczka
siemienia lnianego - jeśli ktoś nie lubi może zastąpić
mąką1 łyżeczka suszonego
majeranku1 łyżeczka suszonej
bazylii3
listki laurowesól do smakuPierś myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błonek i kroimy w większe kawałki
Marchewki i
cukinie myjemy.
Marchew obieramy i obieraczką kroimy długie, cienkie plastry.
Cukinie tylko myjemy (dokładnie) i również obieraczką do warzyw kroimy długie, cienkie plastry do momentu aż pojawi się miąższ. Wyrzucamy go
Mięso zalewamy
wodą, dodajemy
listki laurowe,
majeranek i
bazylię, solimy. Gotujemy ok. 20 minutW tym czasie wstawiamy na parę
cukinię i
marchew. Gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut, aż warzywa będą miękkie


Wstawiamy również
makaron świderki i gotujemy do miękkościZ powstałego
wywaru spod kurczaka odlewamy do osobnego garnuszka 1/2 litra tego
wywaru i wlewamy
śmietankę ciągle mieszając. Powstanie rzadki sosWstawiamy go na gaz, na średni ogień i dodajemy
siemię lniane nieustannie mieszając. Gdy sos zacznie się gotować zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy, mieszając, 1 minutęZdejmujemy sos z gazu i połowę ugotowanych na parze warzyw dodajemy do sosu - całość blendujemy. Dodajemy
makaron i mieszamy


Makaron nakładamy do salaterki, na to nakładamy ugotowanego
kurczaka i na wierzch resztę gotowanych na parze warzyw






Na zdrowie :)