ßßß
Składniki: na kruche ciasto250 gramów mąki1/2 kostki margaryny Kasi3 żółtka (a tutaj oraz tutaj sposób na wykorzystanie białek - nie marnujmy ich...)2 łyżki cukru pudru (jeśli nie mamy cukru pudru to tutaj opisałam dwa sposoby, jak taki cukier zrobić)1 łyżeczka proszku do pieczenia
na resztę tarty350 gramów płynnego miodu (u mnie leśny)125 gramów tartej bułki125 gramów śmietanki kremówkiskórka starta z 1/2 cytryny lub pomarańczy (u mnie cytryna)2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczypotrzebna też będzie mała foremka o dowolnym kształcie do wykrojenia wzorku z ciasta i ozdobienia nim tartyZe składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Trochę ciasta odrywamy (naprawdę niewiele), i odkładamy na bok. Z niego wytniemy wzorki (u mnie kwiatuszki)
Formę do tarty smarujemy margarynąWykładamy ciastem formę, a dno ciasta nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
Z reszty ciasta, tego, które odłożyliśmy, należy wykroić wybraną foremką wzorki, które posłużą nam do ozdobienia tarty. Ciasto niezbyt cienko wałkujemy. Jeśli zrobimy to za cienko - wówczas wzorek upiecze się szybciej (a nawet za bardzo przypiecze), niż cała tartaNagrzać piekarnik do 190 st. CW dużej misce wymieszać miód, tartą bułkę, śmietankę, startą skórkę oraz 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczyWylać masę na ciasto i ułożyć wokół brzegu (lub dowolnie - jeśli chcemy to na całości)
Piec ok pół godziny (30-35 minut) aż farsz sie zetnie
Pozostawić tartę w foremce do wystygnięcia
Smacznego! :)