Wykonanie
W niedzielę robiłam rosół. Mniej więcej taki jak na
kostki rosołowe . Po ugotowaniu część
marchewki podałam na talerze, a to, co zostało zużyłam na
sałatkę jarzynową.
Sałatka jest jednak "biedna", ale smaczna :) I bardzo szybko się ją robi. Dlaczego biedna? Bo nie ma
ziemniaków i
ogórka kiszonego. Do warzyw z
bulionu dodałam tylko puszkę
groszku i
skroiłam białą część
pora.

Składniki:
marchew i
pietruszka z rosołu:biała część
porapuszka
zielonego groszku1 łyżka
majonezu (można wymieszać z
jogurtem naturalnym)
pieprzWarzywa studzimy :)
Marchewkę i
pietruszkę kroimy w kostkę

Odsączamy
wodę z puszki z
groszkiem i przekładamy
groszek do warzyw

Białą część
pora dzielimy wzdłuż na cztery części, następnie drobno kroimy
Majonez łączymy - jeśli chcemy - z łyżką
jogurtu naturalnego i przekładamy do salaterki z warzywami. Całość delikatnie mieszamy

Nie dodawałam
ziemniaków i
ogórków, ale
sałatka wyszła smaczna. Warzywa "przeszły"
wywarem, co spowodowało, że były już delikatnie przyprawione. Doprawiłam tylko odrobiną
pieprzu. Bardzo lubię taką
sałatką zaspokajać głód w pracy :) Poza tym uwielbiam ją podawać z
wędlinami w week end na śniadanie, gdy mam więcej czasu na przygotowanie rano czegoś bardziej pożywnego niz tylko kanapki, czy ugotowane
parówki ;) Myślę, że może też być to baza pod
sałatkę na święta. Wtedy wystarczy dodać
ziemniaki i koniecznie
kiszony ogórek! Wiem, że niektórzy dodaja jabłuszko, ale ja robię bez - sprawa indywidualna :)

Smacznego i na zdrowie :)W myśl akcji:
