ßßß
Składniki:marchew i pietruszka z rosołu:biała część porapuszka zielonego groszku1 łyżka majonezu (można wymieszać z jogurtem naturalnym)pieprzWarzywa studzimy :)
Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę
Odsączamy wodę z puszki z groszkiem i przekładamy groszek do warzyw
Białą część pora dzielimy wzdłuż na cztery części, następnie drobno kroimyMajonez łączymy - jeśli chcemy - z łyżką jogurtu naturalnego i przekładamy do salaterki z warzywami. Całość delikatnie mieszamy
Nie dodawałam ziemniaków i ogórków, ale sałatka wyszła smaczna. Warzywa "przeszły" wywarem, co spowodowało, że były już delikatnie przyprawione. Doprawiłam tylko odrobiną pieprzu. Bardzo lubię taką sałatką zaspokajać głód w pracy :) Poza tym uwielbiam ją podawać z wędlinami w week end na śniadanie, gdy mam więcej czasu na przygotowanie rano czegoś bardziej pożywnego niz tylko kanapki, czy ugotowane parówki ;) Myślę, że może też być to baza pod sałatkę na święta. Wtedy wystarczy dodać ziemniaki i koniecznie kiszony ogórek! Wiem, że niektórzy dodaja jabłuszko, ale ja robię bez - sprawa indywidualna :)
Smacznego i na zdrowie :)W myśl akcji: