Wykonanie
Chodziło za mną coś słodkiego z
makiem. I przypomniałam sobie, że dostałam kiedyś przepis na tort
makowo-
truskawkowy.

Składniki: na ciasto3/4 szkl.
cukru pudru5
jajek1 szkl.
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
proszku do pieczenia200 gramów
maku50 gramów
margaryny Kasi na masę250 gramów
serka mascarpone1 szkl.
śmietanki kremówki 30%50 gramów
cukru pudrusłoiczek
dżemu truskawkowego (mogą być dwa, wówczas ciasto będzie bardziej mokre)Ciasto:
Margarynę rozpuścić i ostudzić
Żółtka utrzeć z
cukrem pudremBiałka ubić na sztywną pianę pamiętając, że naczynie, w którym będą ubijane musi być suche. W przeciwnym razie
białka się nie ubiją
Białka wymieszać bardzo delikatnie z
żółtkamiProszek do pieczenia, obie
mąki i
mak wymieszać i delikatnie przełożyć do
jajek. Również delikatnie całość wymieszaćDodać ostudzoną
margarynę - wymieszaćTortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać
mąką i przelać do niej ciasto. Piec 40 minut w 180 st. CCo zrobić, żeby ciasto nie opadło? Jest taka sztuczka, którą należy zastosować w tym przypadku (stosuję ją również przy upieczeniu
biszkoptu): po upieczeniu ciasta wyłączyć piecyk i zostawić wypiek na 10 minut w środku. Po 10 minutach uchylić drzwiczki i jeszcze 5 minut potrzymać ciasto w piecyku. Po tym czasie wyjąć je i z odległości ok. 20 cm upuścić na podłogę (wówczas nie opadnie, ponieważ dostaje wstrząsu, który blokuje je przed zapadnięciem się)Wystudzić i przekroić na 3 krążkiMasa:
Śmietankę schłodzić w lodówce (minimum 12h) - ubić na sztywno
Serek mascarpone wymieszać z
cukrem pudrem, dodać do
śmietanki, ubićNa dolny krążek wyłożyć
dżem, na
dżem serek, przykryć drugim krążkiem. Drugi krążek posmarować
dżemem,
serkiem i położyć trzeci krążek - posmarować
dżemem i
serkiem.
Serek z wierzchu można posypać
makiem lub udekorować według uznaniaSmacznego :)