ßßß Cookit - przepis na Tort makowo-truskawkowy

Tort makowo-truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Chodziło za mną coś słodkiego z makiem. I przypomniałam sobie, że dostałam kiedyś przepis na tort makowo-truskawkowy.
Składniki: na ciasto
3/4 szkl. cukru pudru
5 jajek
1 szkl. mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
200 gramów maku
50 gramów margaryny Kasi na masę
250 gramów serka mascarpone
1 szkl. śmietanki kremówki 30%
50 gramów cukru pudru
słoiczek dżemu truskawkowego (mogą być dwa, wówczas ciasto będzie bardziej mokre)
Ciasto:
Margarynę rozpuścić i ostudzić
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem
Białka ubić na sztywną pianę pamiętając, że naczynie, w którym będą ubijane musi być suche. W przeciwnym razie białka się nie ubiją
Białka wymieszać bardzo delikatnie z żółtkami
Proszek do pieczenia, obie mąki i mak wymieszać i delikatnie przełożyć do jajek. Również delikatnie całość wymieszać
Dodać ostudzoną margarynę - wymieszać
Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką i przelać do niej ciasto. Piec 40 minut w 180 st. C
Co zrobić, żeby ciasto nie opadło? Jest taka sztuczka, którą należy zastosować w tym przypadku (stosuję ją również przy upieczeniu biszkoptu): po upieczeniu ciasta wyłączyć piecyk i zostawić wypiek na 10 minut w środku. Po 10 minutach uchylić drzwiczki i jeszcze 5 minut potrzymać ciasto w piecyku. Po tym czasie wyjąć je i z odległości ok. 20 cm upuścić na podłogę (wówczas nie opadnie, ponieważ dostaje wstrząsu, który blokuje je przed zapadnięciem się)
Wystudzić i przekroić na 3 krążki
Masa:
Śmietankę schłodzić w lodówce (minimum 12h) - ubić na sztywno
Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, dodać do śmietanki, ubić
Na dolny krążek wyłożyć dżem, na dżem serek, przykryć drugim krążkiem. Drugi krążek posmarować dżemem, serkiem i położyć trzeci krążek - posmarować dżemem i serkiem. Serek z wierzchu można posypać makiem lub udekorować według uznania
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/07/tort-makowo-truskawkowy.html