ßßß
Składniki: na ciasto3/4 szkl. cukru pudru5 jajek1 szkl. mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka proszku do pieczenia200 gramów maku50 gramów margaryny Kasi na masę250 gramów serka mascarpone1 szkl. śmietanki kremówki 30%50 gramów cukru pudrusłoiczek dżemu truskawkowego (mogą być dwa, wówczas ciasto będzie bardziej mokre)Ciasto:Margarynę rozpuścić i ostudzićŻółtka utrzeć z cukrem pudremBiałka ubić na sztywną pianę pamiętając, że naczynie, w którym będą ubijane musi być suche. W przeciwnym razie białka się nie ubijąBiałka wymieszać bardzo delikatnie z żółtkamiProszek do pieczenia, obie mąki i mak wymieszać i delikatnie przełożyć do jajek. Również delikatnie całość wymieszaćDodać ostudzoną margarynę - wymieszaćTortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać mąką i przelać do niej ciasto. Piec 40 minut w 180 st. CCo zrobić, żeby ciasto nie opadło? Jest taka sztuczka, którą należy zastosować w tym przypadku (stosuję ją również przy upieczeniu biszkoptu): po upieczeniu ciasta wyłączyć piecyk i zostawić wypiek na 10 minut w środku. Po 10 minutach uchylić drzwiczki i jeszcze 5 minut potrzymać ciasto w piecyku. Po tym czasie wyjąć je i z odległości ok. 20 cm upuścić na podłogę (wówczas nie opadnie, ponieważ dostaje wstrząsu, który blokuje je przed zapadnięciem się)Wystudzić i przekroić na 3 krążkiMasa:Śmietankę schłodzić w lodówce (minimum 12h) - ubić na sztywnoSerek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, dodać do śmietanki, ubićNa dolny krążek wyłożyć dżem, na dżem serek, przykryć drugim krążkiem. Drugi krążek posmarować dżemem, serkiem i położyć trzeci krążek - posmarować dżemem i serkiem. Serek z wierzchu można posypać makiem lub udekorować według uznaniaSmacznego :)