ßßß
Składniki:5 niedużych ziemniaków1 jajko6-7 łyżek mąki1 czerwona papryka2 cebuleok. 30 dag mięsa (wedle upodobań, u mnie to był schab)sólpieprzsłodka papryka w proszkukostka rosołowa - opcjonalnie
Najpierw robimy gulasz. Gdy będzie się dusił - weźmiemy się za robienie dużego placka ziemniaczanegoMięso umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić na kawałkiPaprykę umyć, wydrążyć pestki, pokroić w małą kostkę1 cebulę obrać i drobno posiekaćRozgrzać olej na patelni i wrzucić mięso - chwilę podsmażyć z obu stron, następnie wrzucić posiekaną cebulę i paprykęWszystko smażyć jeszcze chwilę, a następnie zalać wodą do wysokości składników. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Doprawić. Można dodać kostkę rosołową.Teraz przygotowujemy składniki na placek ziemniaczanyZiemniaki obrać i umyć - przełożyć do malakseraCebulę również obrać i dodać do ziemniakówDołożyć jajko oraz mąkę i wszystkie składniki połączyć w malakserzeRozgrzać olej na patelni i na jej całej powierzchni rozłożyć ciasto na placekSmażyć z obu stron do zarumienieniaPrzełożyć placek na talerz i wyłożyć na niego gulaszUWAGA: z takiej ilości składników, które podałam powinny wyjść dwie sztuki, ale zależeć to będzie od wielkości patelni i wielkości ziemniaków.